REKORDNI BUDŽET ZA POLJOPRIVREDU, UKUPNO 137 MILIJARDI! Premijer Vučević: To je gotovo duplo više nego 2023, a bio je tri puta manji pre 10 godina

Izdvajanja veća za odbranu, prosvetu, ali i poljoprivredu.

Beta/Slobodan Miljević

Premijer Srbije Miloš Vučević ocenio je danas da je novac u budžetu za 2024. godinu veći i da su izdvajanja veća za odbranu, prosvetu, ali i poljoprivredu.

On je naglasio i da su velika izdvajanja iz budžeta za poljoprivredu.

- Imamo rekordni budžet od 137 milijardi, to je gotovo duplo više nego što smo krenuli 2023. godine. Predsednik Vučić je poredio budžet za poljoprivredu, koji je pre 10 godina bio tri puta manji nego što je sad. Pozitivno ocenjujem rebalans, jer nismo ništa oduzimali, nismo ni od čega odustajali, već dodavali, pojačavali i osnažili određene pozicije u budžetu. Moramo da vodimo računa o svim delovima države i da ne zanemarimo ni kulturu, zdravstvo, poljoprivredu - kazao je Vučević i dodao da budžet mora da bude razvojni i socijalni u isto vreme.

Premijer je naglasio da je kod poljoprivrede drugačija situacija nego u prosveti, kod koje su jasno definisani sindikati i dodao da je sa predstavnicima u poljoprivrede imao pet sastanaka.

- Kada pričamo o poljoprivredi imate nemali broj skupova poljoprivrednika po različitim osnovama geografskim, proizvodnim, koji se predstavljaju da su ključni. Svaki put sam imao priču da oni koji dođu na sledeći sastanak kažu da oni prethodni nisu legitimni. Kod poljoprivrednika je ogroman deo ispunjen i ostalo je da rešimo novi vid subvencije za zemljište po hektaru. Verujem da nastavljamo početkom sledeće nedelje razgovore i da ćemo krajem te nedelje da izađemo sa jasnim predlogom koliko bismo povećali subvencije po hektaru. Za stočarstvo ostajemo da dodajemo 100.000 dinara za mlade junice. Stočarstvo zaslužuje daleko veća izdvajanja. Neko misli da treba više za ratarstvo, neko za stočarstvo, ima raznih tema i sve su bitne. Mislim da ćemo i tu imati dogovor. Takođe, moramo da vidimo i kako nama poljoprivreda može da da veće učešće u BDP- istakao je Vučević za Euronews Srbija.