KOD KARDIOLOGA, UROLOGA I PO VAKCINU: Novi besplatni pregledi za vikend

Dom zdravlja ''Dr Milenko Marin'' Ilustracija, Arhivska fotografija

Petu nedelju uzastopno Lozničani će moći da prekontrolišu zdravstveno stanje zahvaljujući akciji Ministarstva zdravlja Srbije.

Od specijalističkih pregleda ovog puta akcenat je na prevenciji i ranom otkrivanju kardiovaskularnih i uroloških bolesti kao i prevenciji gripa.

Prekosutra će u lozničkom Zdravstvenom centru (ZC) za odraslo stanovništvo biti obavljeni besplatni kardiološki i urološki pregledi, merenje krvnog pritiska, analiza ranog otkrivanja šećerne bolesti, tumor markeri za probavni trakt - CA 19-9, i AFP, opšti CEA kao i tumor marker karcinoma prostate PSA, a zainteresovani će moći da prime i sezonsku vakcinu protiv gripa. Prethodnih nedelja građani su mogli da prekontrolišu kompletnu krvnu sliku, obave EKG, gastroenterološki i hematološki kao i ultrazvučni pregled stomaka, tumor markere (CA, CA19-9 i alfa-fetoprotein), a bili su omogućeni i opšti preventivni pedijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, merenja telesne težine i visine, pregled kičme, stopala, kontrola vida kao i ORL pregled.

Prošle nedelje prvi put su omogućeni i besplatni stomatološki pregledi. U minule četiri nedelje besplatne preglede iskoristilo je oko 1.100 pacijenata. Pregledi u nedelju traju od 8 do 17 časova. Inače, od ponedeljka zvanično počinje vakcinisanje protiv gripa, a četvorovalentna vakcina namenjena je svim starosnim kategorijama.

Građani ih mogu primiti u Preventivnom centru lozničkog ZC, zdravstvenim stanicama i ambulantama, a nepokretnim pacijentima davaće ih terenske ekipe u njihovim domovima. Iz ZC kažu da je stiglo nešto više od pet hiljada doza, pozivaju građane da se vakcinišu i podsećaju da je vakcinacija najefikasnija mera prevencije protiv gripa.

Kurir.rs/T. Ilić