POTRESNI PRIZORI: Pogledajte kako izgleda Jablanica posle prolaska blatnog cunamija! (VIDEO, FOTO)

Vojska angažovana u akcijama spasavanja, dok hitne službe pokušavaju da probiju puteve zatrpane odronima.

Printskrin Twiter

Katastrofalne poplave koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu odnele su više života, do sada je potvrđeno najmanje 15 smrtnih slučajeva, a veliki broj ljudi se vodi kao nestalo.

Najkritičnije je u Jablanici, koja je potpuno odsečena od sveta.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez potvrdio je da je vojska već angažovana u akcijama spasavanja, dok hitne službe pokušavaju da probiju puteve zatrpane odronima.

Šef Odseka za odnose s javnošću Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Darko Juka izeo je nove informacije o stanju na terenu nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile BiH. Juka je rekao da je do sada potvrđeno najmanje 14 smrtnih slučajeva, a na terenu ima mnogo prijava o nestalim osobama.

Najkritičnije u Jablanici

Najkritičnije je u odsečenoj Jablanici. Mediji u BiH izveštavaju da je broj mrtvih porastao na najmanje 15, a da je 14 osoba poginulo samo u Jablanici.

"Koja je tačna brojka još ne znamo. Ne sjećam se ovakve krize od rata pa naovamo, razmjeri ove haotične situacije su zastrašujući", kazao je Juka, kako je preneo Dnevni avaz.

Pronađeno 14 tela

Juka je rekao da je pronađeno 14 tela i da je "puno unesrećenih", prenela je Al Džazira Balkans. Naveo je da je situacija stabilnija nego što je bila te potvrdio da su se hitne službe uspele probiti do Jablanice. Dodao je da je probijen put između Konjica i Jablanice, dok je Donja Jablanica najteže pogođena i potpuno odsečena od sveta zbog uništenih puteva i železničke pruge.

Dnevni Avaz javio je da je u Jablanici najmanje 15 osoba poginulo i da je više od 20 nestalih. No, broj mrtvih, s obzirom na to kakva je situacija na terenu, kako se navodi, mogao bi biti mnogo veći. Sumnja se da je nastradao i veliki broj građana Jablanice za koje su ranije mislilo da su povređeni.

Jablanica je opština koja je najviše pogođena poplavama, a veliki broj porodičnih kuća srušen je u naletu bujica u trenutku dok su se u njima nalazili meštani.

Predsednica vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač najavila je angažovanje svih raspoloživih snaga kako bi se pomoglo Jablanici.

Više spasilačkih timova upućeno je na lice mesta kako bi se sklonili odroni te pomoglo unesrećenima. Prema fotografiji zabeleženoj kod Komadinovog vrela, vidi se da je put potpuno nestao zbog uslijed bujica i odrona koji su pogodili područje Jablanice, piše Klix.

"Policija nas je obavestila da je blokirana i pruga. U Jablanicu se trenutno ne može ni ući, niti izaći. Fiksni telefoni rade, ali mobilna telefonija nema signala", rekli su iz Gorske službe spašavanja.

Ministar obrane BiH Zukan Helez potvrdio je kako je vojska već angažovana u akciji spašavanja.

"Inženjerska jedinica već je na terenu i vrši procenu. Oni će to uraditi vrlo brzo i sigurno će trebati (dodatne) inženjerske jedinice", kazao je Helez za portal "Dnevnog avaza".

Kurir.rs/Dnevni avaz/Agencije/Preneo: P. P.