Apple izdao novo upozorenje i ažuriranje: Svi iPhone korisnici hitno da update-uju na iOS 18.0.1

Apple je objavio iOS 18.0.1, popravljajući dve bezbednosne greške i brojne greške u svom iOS 18 softveru.

Shutterstock

Ažuriranje za iOS 18.0.1 dolazi samo nekoliko nedelja nakon objavljivanja Apple-ove glavne iPhone nadogradnje iOS 18. Međutim, njegov dolazak nije veliko iznenađenje - to je predvideo stručnjak pre nekoliko dana.

Apple kaže da iOS 18.0.1 sadrži „važne ispravke grešaka i bezbednosna ažuriranja za vaš iPhone“.

D.M. 

Među bezbednosnim zakrpama, iOS 18.0.1 uklanja dve mane za korisnike koji su već nadogradili na najnoviji softver proizvođača iPhone-a.

Prva ranjivost je u Media Session-u, gde mogu da se vide audio poruke koje mogu da snime nekoliko sekundi zvuka pre nego što se mikrofon aktivira, ali je samo za korisnike iPhone 16, napisao je Apple na svojoj stranici za podršku.

Shutterstock 

Druga ranjivost ispravljena u iOS-u 18.0.1, praćena kao CVE-2024-44204, mogla je da vidi da vaše sačuvane lozinke čita naglas od strane VoiceOvera. Sigurno nije idealna situacija.

Uzimajući ovo u obzir, to je najistaknutija ranjivost od dve koje su popravljene u iOS-u 18.0.1, kaže Šon Rajt, šef bezbednosti aplikacija u Featurespace-u. „Nije sjajno da se vaša lozinka čita naglas“, kaže on.

Shutterstock 

Međutim, priznaje da je „rizik od ovoga i dalje nizak“ jer bi „svaki napadač morao da bude u poziciji da sluša“.

Uređaji kojima je potrebno ažuriranje uključuju:

  • iPhone XS i novije verzije
  • iPad Pro 13 inča
  • iPad Pro 12,9 inča treće generacije i noviji
  • iPad Pro 11-inčni prve generacije i novije
  • iPad Air treće generacije i noviji
  • iPad sedme generacije i noviji
  • iPad mini pete generacije i noviji

Procena ozbiljnosti greške tek treba da bude dodeljena, što je možda zbog tekućih problema sa zaostalim rešavanjem u Nacionalnoj bazi podataka o ranjivosti.

Shutterstock 

Ažurirajte na iOS 18.0.1 odmah

Iako nijedan od problema još nije iskorišćen u napadima u stvarnom životu, Rajt i dalje preporučuje ažuriranje na iOS 18.0.1 sada.

Svakako vredi ažurirati i ispravke grešaka u iOS-u 18.0.1, koje rešavaju probleme na ekranu osetljivom na dodir iPhone 16 i iPhone 16 Pro. Ostale greške koje se rešavaju u iOS-u 18.0.1 uključuju problem gde su poruke neočekivano prestajale kada su odgovarale sa zajedničkim Apple Vatch Face-om i problemi sa zamrzavanjem kamere za korisnike iPhone-a 16.

Možda se neće činiti dugo otkako ste nadogradili na iOS 18 ili možda još niste ažurirali. Ako ste još uvek na iOS-u 17.7, ne morate ništa da radite – osim ako ne želite da nadogradite na novi softver sada su neke greške ispravljene.

Shutterstock 

Ako već koristite iOS 18, trebalo bi da ažurirate svoj iPhone sada. Idite na Podešavanja > Opšte > Ažuriranje softvera i ažurirajte na iOS 18.0.1 odmah.

Ovo nije najneverovatnija greška koja je ikada bila ispravljena, iako će verovatno smetati korisnicima koji se bave privatnošću, tako da je vredan popravke. I popravljeno je, uz poboljšane provere, rekao je Apple.