AKCIJA "SELU U POHODE" U MASKARU: Povodom Međunarodnog dana starijih osoba, a u okviru Meseca solidarnosti (FOTO)

Opština Varvarin

U okviru Meseca solidarnosti i povodom obeležavanja Svetskog dana srca i Međunarodnog dana starijih osoba, Crveni krst Varvarin i Patronažna služba Doma zdravlja “Dr Vlastimir Godić”, organizovali su akciju pod nazivom „Selu u pohode” u Mesnoj zajednici Maskare.
-Akcija je bila usmerena na podršku stanovnicima sela Maskare, posebno starijim i invalidnim licima. U prostorijama ambulanten organizovani su zdravstveni pregledi, uključujući merenje krvnog pritiska i šećera u krvi, uz savetovanje o redovnom uzimanju terapija. Tim zdravstvenih radnika, sastavljen od lekara opšte prakse i patronažne sestre, obišao je i veći broj starijih i nepokretnih lica, pruživši im medicinsku negu u njihovim domovima.

Pored zdravstvenih usluga, zaposleni i volonteri Crvenog krsta Varvarin obezbedili su pomoć u osnovnim životnim namirnicama za ugrožene stanovnike sela. Odziv meštana bio je izuzetno dobar, a građani su pohvalili ovu akciju i izrazili želju da se slične inicijative organizuju češće, kaže dr Jasmina Rakić, direktorka Doma zdravlja u Varvarinu.

Opština Varvarin 

Ona ističe da se za realizaciju akcije „Selu u pohode” biraju naseljena mesta koja nemaju zdravstvenu ambulantu i na taj način se pruža mogućnost stanovništvu da obavi opšti medicinski pregled, kao prevenciju zdravlja.

Međunarodni dan starijih osoba, koji se obeležava 1. oktobra, ustanovljen je Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1990. godine, sa ciljem da se skrene pažnja na potrebe i prava starijih osoba. Ovogodišnja tema, „Starenje s dostojanstvom: Važnost jačanja sistema nege i podrške za starije osobe širom sveta“, naglašava potrebu za stvaranjem uslova koji će omogućiti dostojanstven život starijim osobama.

S obzirom na to da trenutno oko 703 miliona ljudi u svetu ima više od 65 godina, a procenjuje se da će do 2050. godine taj broj dostići dve milijarde, važnost prilagođavanja društvenih sistema za podršku starijima postaje sve izraženija. Ova akcija Crvenog krsta Varvarin predstavlja korak u tom pravcu, ističući značaj solidarnosti i brige za najstarije članove društva.

Kurir.rs/Ž. Milenković