"SADA SE TAKMIČIMO SA NAJBOLJIMA" Ministar Mali o kreditnom rejtingu: Najvažnija vest za našu ekonomiju! Istorijski uspeh

Srbija je prva zemlja Zapadnog Balkana i trenutno jedina zemlja kandidat za članstvo u EU, koja ima investicioni rejting.

Screenshot RTS

Prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali govori ovoga jutra o investicionom rejtingu i drugim važnim ekonomskim temama. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, podsetimo, objavio je sinoć fantastične vesti - Srbija je prvi put u istoriji dobila investicioni rejting.  Agencija za ocenu kreditnog rejtinga "S&P" Global Ratings povećala je kreditni rejting Republike Srbije na investicioni, na nivou "BBB-" sa stabilnim izgledima za njegovo dalje poboljšanje. Srbija je prva zemlja Zapadnog Balkana i trenutno jedina zemlja kandidat za članstvo u EU, koja ima investicioni rejting.

Ministar Mali izjavio je sinoć da je ovo zajednički uspeh svih građana Srbije i vest od ogromnog značaja za celu našu zemlju.

Uživo
8:30

Poruka mladima

- Srbija nije više zemlja tzv. spekulativnog ulaganja, sada smo u grupi zemalja koje su razvijene, najstabilnije i to otvara novo poglavlje, privllačenje novih invrstitora, otvaranje novih fabrika, veće plate i penzije - objasnio je ministar Mali.

Podvlači da je od 2020. u doba svih globalnih izazova Srbija sa ekonomskom poltikom potvrdila da je zaslužila da bude u grupi razvijenih zemalja. Takođe podseća da su 2014. godine bile poplave, usledile su teške mere fisklane konsolidacije, od 2018. ekonomija kreće da se ubrzano razbija i jedna smo od najbreže rastućih ekonomija.

Ministar Mali je rekao da je ovo naveći signal mladima da ostanu u Srbiji.

- Od danas razgovaramo o Srbiji koja je zemlja potencijala, novih ivresticija i novih ulaganja i sigurnije budućnosti za mlade - napomenuo je Mali.

8:17

O MMF

- Sa njima nije lako, još su tu, važan nam je ovaj izveštaj. Razgovaramo o novom angažmanu, za nas je MMF važan, daje dozu kredibiliteta, posvećeni smo reformama koje radimo sa njima. Ovaj kreditni rejting pokazuje da smo uspešni u tome. Veliku zahvalnost predsedniku Vučiću, Ani Brnabić i svima koji su radili na tome, pre svega i građanima Srbije. Ovo nam otvara novo poglavlje u daljem rastu i razvoju. Niko u regionu nema ovakav rejting, da krenemo da radimo još jače i još više. 

- Kamatne stope idu dole, to što je Blumberg napisao, to što svi govore i pričaju o tome je ogroman signal svim investitorima u svetu. Imamo rast BDP od 4,3 odsto u prvoj polovini ove godine, ovo je signal, najobjektivni pokazatelj da smo na dobrom putu. Očekujem da iz godine u godinu unapređujemo kreditni rejting. Niže kamatne stope i za građane, sve se menja, sigurniji ste, bezbedniji ste. Novac koji se ulaže u Srbiju nosi manji rizik.

8:05

O kreditnom rejtingu

- Ovo je najvažnija vest za naše javne finasnije, za našu ekonomiju. Nikada u istoriji naša Srbija nije imala investicioni rejting. Po prvi put u istoriji, to je najvažnija vest, potvrda svega što smo do sada uradili, odgovornost naše politike. Prekretnica u ubrzanom rastu naše ekonomije. To je kao kada iz beton lige uđete u prvu ligu, sada se takmičimo sa najboljima. Srbija više nije zemlja u razvoju, sada smo u grupi zemalja koje su razvijene, stabilne, ovo otvara poglavlje ubrzanog daljeg rasta, privlačenje investitora, veće plate, veće penzije. Od 2018. pa do danas smo najbrže rastuća ekonomija u Evropi. Da kažem mladim ljudima da je ovo najveći, najbolji signal, ostanite u Srbiji. Od danas razgovaramo o Srbiji koja je zemlja potencijala, budućnosti. 

Šta znači "BBB -"

- Kreditni rejting je kao skener, kao sistematski pregled. Ta jedna agencija od tri najveće je uradila detaljnu analizu naših javnih finansija. Kada završite taj pregled, onda vam je ta jedna od najvećih agencija rekla da ste zdravi, da trčite, da idete dalje, to je najvažniji signal svim investitorima. Ako pogledate detalje, potvršuje stope rasta koje imamo visoke, snažne, jake. U prvoj polovini ove godine smo druga najvažnija rastuća ekonomija. U 2020. godine do danas imamo porast plata, penzija, minimalne zarade, iznad nivoa inflacije. Raste nam ekonomija, drugi aspekt je porast izvoza, imamo 4,5 milijardi evra stranih direktnih investicija. U ovom izveštaju imate i osvrt na EXPO, na Srbija 2027, nikada veća ulaganja u kapitalne investicije. Nama je udeo kapitalnih investicija u BDP 7,4 odsto, to su stvari koje su potvrđene ovde. Ovo je bukvalno poziv, dođite u Srbiju, ovo je najvažnija, najveća, najobjektivnija potvrda. Kada samo u prvoj ligi, hoćemo da budemo još bolji. Uspeli smo istorijski da ostvarimo najvažniju stvar, iz zemalja u razvoju ušli smo u razvijenu grupu. Zajedno smo uspeli da dođemo do ovog trenutka, jedini u regionu. Mi smo u rangu Rumunije, Mađarske, sada se borimo sa najboljima, to sada kažu najobjektivnije agencije. 

- Naš cilj je Srbija 2027, EXPO, ciljaom plate u proseku od 1.400 evra, rast penzija i minimalnih zarada, od toga ne odustajemo. Ovo je prekretnica u našoj ekonomskoj politici u našoj ekonomiji, u potencijalu razvoja. Poruka mladima je da ostanu i da se vrate, ako su otišli.