OVAJ INVESTICIONI REJTING JE KRUNA SVIH NAŠIH NAPORA! Ministar Mali: Otvara se potpuno novo poglavlje daljeg ubrzanog rasta i razvoja naše ekonomije

Kazao je i da imamo dovoljno novca na računu, a nizak udeo javnog duga u BDP.

Damir Dervišagić

Ministar finansija Siniša Mali obratio se javnosti posle vesti da je Srbija dobila investicioni kreditni rejting i rekao da to znači nove investicije, nova radna mesta, veće plate...

- Ovo je kao da ste do juče igrali u "beton ligi", a danas igrate prvu ligu. Srbija je danas u prvoj ligi. Mi smo jedina zemlja u regionu, znači na zapadnom Balkanu, koja je dobila investicioni rejting i sada smo u nivou jedne Mađarske, jedne Rumunije - rekao je ranije Mali.

Naglasio je da je to je najveći uspeh naše ekonomije, najveći uspeh naših javnih finansija u istoriji.

- Otvara se potpuno jedno novo poglavlje daljeg ubrzanog rasta i razvoja naše ekonomije, što predstavlja jednu prekretnicu u našoj ekonomskoj istoriji - naveo je Mali.

Dodao je da smo "na dobrom putu".

- Setite se da smo 2012. godine bili na ivici bankrota - rekao je on i podsetio na teške mere finansijske konsolidacije.

Kaže da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tada izašao pred građane Srbije i da smo "teškim, važnim i veliki potezima" došli do "ovog rezultata".

- Kreditni rejting vam je kao sistematski pregled vašeg organizma. Utvrđeno je da smo zdravi, stabilni, jaki i da možemo da trčimo, da igramo i da se takmičimo u prvoj ligi - rekao je on.

Dodao je da imamo nikad stabilniji devizni kurs, udeo javnog duga u BDP-u daleko ispod nivoa Mastrihta.

- Gradimo bolnice, škole, vrtiće, sa ciljem da do 2027. godine imamo u proseku zaradu od 1.400 evra, prosečnu penziju od 650 evra i minimalnu zaradu od 650 evra. Onda vidite koliko se Srbija promenila i ovaj investicioni kreditni rejting je kruna svih naših napora - rekao je on.

Dodao je da je "otvorena nova stranica rasta i razvoja života u Srbiji". Najavio novu grupu investitora.

- To znači nove fabrike, nova radna mesta, veće plate, više novca za ulaganje u infrastrukturu, niže troškove zaduživanja za državu, preduzeća i pojedince - rekao je on.

Ističe da je ovo "potpuno nova stranica istorije kada je naša ekonomija i privreda u pitanju".

- Takmičimo se sada sa najboljima - konstatovao je Mali.

Zahvalio se svim građanima Srbije i svima onima koji su radili na tome da dobijemo investicioni kreditni rejting.+

- Hoćemo iz godine u godinu da potvrđujemo da smo sve bolji - izjavio je Mali.

Odgovarajući na pitanje novinara da je Dušan Nikezić rekao u aprilu ove godine da Srbija neće dobiti investicioni rejting zbog preteranog zaduživanja i zbog povećanja javnog duga, Mali kaže da je 2011. godine MMF pobegao.

- Četiri nivoa rejtinga su bili iza nas - kazao je on, odgovorajući na pitanje o napadima iz opozicije.

Kazao je i da imamo dovoljno novca na računu, a nizak udeo javnog duga u BDP.