PAHOR: Status kvo za Zapadni Balkan nije dovoljan za trajni mir, ruska agresija na Ukrajinu promenila pogled Brisela na proširenje

Borut Pahor, koji je izrazio spremnost da nasledi Miroslava Lajčaka na mestu posrednika u dijalogu Kosova i Srbije, rekao je da status kvo u ovom regionu nije dovoljan za trajni mir.

Profimedia

Bivši predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je da je ruska agresija na Ukrajinu promenila način razmišljanja Brisela u pogledu širenja na Zapadni Balkan, prenosi Gazeta ekspres.

Kako navodi Pahor, promena je stvarna i to je saopštio svim svojim prijateljima na Zapadnom Balkanu.

"Agresija Rusije na Ukrajinu je promenila način razmišljanja u Briselu u vezi sa proširenjem na Zapadni Balkan. Pre agresije, rekao sam prijateljima u regionu da ne potcenjuju ovu promenu razmišljanja o proširenju u Briselu. Ova promena je stvarna i sada postoji politička volja da se krene napred sa širenjem na Zapadni Balkan", kazao je Pahor na Forumu 2BS u Budvi.

Pahor, koji je izrazio spremnost da nasledi Miroslava Lajčaka na mestu posrednika u dijalogu Kosova i Srbije, rekao je da status kvo u ovom regionu nije dovoljan za trajni mir.

"Status kvo za Zapadni Balkan nije dovoljan za trajni mir, bezbednost i napredak, ali znači nedovršeni posao, posebno sa stanovišta proširenja EU. Ali dobro je što su tri od šest zemalja već članice NATO", kazao je on.

Ponovio je da posle agresije na Ukrajinu Brisel pokazuje veću političku volju za širenjem.

"Nadam se da će se to odraziti i na rad nove Evropske komisije. Što se tiče strategije proširenja, zalažem se za kombinaciju geopolitičkog pristupa i uzimanja u obzir napretka u ispunjavanju uslova", naglasio je Pahor.

Kurir.rs / Kosovo onlajn

 BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Sastanak Vučića i Pahora  Tanjug