JEVTIĆ: Odluka Agencije za privatizaciju nakaradna, predstavlja nastavak terora vlasti u Prištini

Već neko vreme režim u Prištini pokušava da kroz blokadu rada lookalne samouprave, kroz ovakve i slične akcije, onemogući život građanima ove opštine.

Kosovo onlajn

Potpredsednik Srpske liste i predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić kaže da je odluka Agencije za privatizaciju da da u zakup objekte na teritoriji opštine bez njihove saglasnosti, nastavak institucionalnog terora i nasilja vlasti u Prištini a sve sa jednim ciljem, da onemogući život građanima Štrpca.

Jevtić kaže da je ovakva odluka KAP u najmanju ruku nakaradna.

"Kosovska agencija za privatizaciju je donela nakaradnu odluku protiv interesa građana, protiv interesa radnika Inteksa po kojoj su uputili javni poziv za davanje u zakup nekoliko objekata na teritoriji opštine Štrpce, između ostalih i objekat u kom se nalazi hotel Breza, gradsku kafanu koja se nalazi u samom centru Štpca kao i nekoliko objekata na samom Ski centru. Ono što je činjenica jeste da smo mi kao lokalna samouprava proceduralno već obavestili KAP u nekoliko navrata da se mi protivimo kako samom procesu privatizacije tako i stavljanje u zakup posebno objekata koji se nalaze u samom gradu iz razloga zato što smo postupajući po zakonu i ono što nam Zakon o lokalnoj samoupravi omogućava, pokrenuli proces eksproprijacije objekta gradske kafane u samom centru zato što je to objekat od javnog interesa", navodi Jevtić.

Dodaje da Međunarodna zajednica ima mehanizme da stane na put ovakvim potezima Prištine.

"Već neko vreme režim u Prištini pokušava da kroz blokadu rada lookalne samouprave, kroz ovakve i slične akcije, onemogući život građanima ove opštine. Ja čvrsto verujem da postoje mehanizmi koje međunarodna zajednica može da iskoristi i da zaustavi ovakve i slične akcije i zbog toga ih pozivam da reaguje i da stane na put ovakvim akcijama. Kako je moguće da u Severnoj Mitrovici Skupština treba da donese odluku o korišćenju objekata koji su nedavno uzurpirani od strane režima u Prištini, kako je moguće da se čeka saglasnost SO Severna Mitrovica da dozvoli da neko tamo koristi te objekte, a u ovom slučaju neko u potpunosti ignoriše stav lokalne samouprave. Ovo je vrlo važno i na ovu i sve druge teme ćemo govoriti na vanrednoj sednici SO u pisanoj i usmenoj formi, sve sa ciljem sprečavanja jedne ovakve odluke", dodaje.

Navodi da je objekat hotela "Breza" ruiniran kao i sama gradska kafana koja je u svakom smislu nebezbedna za korišćenje pa se onda postavlja jedno logično pitanje, ko je taj ko bi u ekonomskom interesu iznajmio objekat u koji treba da uloži ogroman novac a da neko nakon izvesnog vremena može da dođe i kaže nema veze što ste vi uložili novac, ovo više nije vaše, daćemo ili ćemo prodati nekom drugom.

"Iz ovih prostih činjenica je vrlo jasno da se ovde radi o nastavku sprovođenja institucionalnog terora i nasilja vlasti u Prištini u svim sredinama na Kosovu u kojima žive Srbi, da se ovakvim odlukama dodatno vrši pritisak na lokalno stanovništvo koje se protivi jednom ovakvom procesu i da dodatno u negativnom ekonomskom smislu deluje protiv interesa građana ove opštine. Opština i ja kao njen predsednik ćemo se suprostaviti tome. Za četvrtak je najavljena vanredna sednica Skupštine na kojoj ćemo doneti i zaključak i poziv i zahtev da se obustavi javni poziv KAP. Ja još jednom koristim priliku da pozovem članove Borda Ski centra Brezovica da se vrlo jasno izjasne i kažu da li su ili nisu bili saglasni sa jednom ovakvom odlukom jer bez njihove saglasnosti i formalnog pristanka takvu odluku je nemoguće sprovesti. Ukoliko nam u pisanoj formi pokažu i dokažu da nisu dali saglasnost, mi ćemo to koristiti kao dodatni argument u našem konačnom zaključku koji će čvrsto verujem biti usvojen dvotrećinskom većinom na sednici Skupštine", zaključuje Jevtić.

Kurir.rs/Kosovo onlajn