RAT UŽIVO U STUDIJU KURIR TELEVIZIJE! Posvađali se Šešelj i Živković, pljušte prozivke: "Lupetaš, ne možeš tako da lažeš"

Kurir Televizija

Peti oktobar 2000. godine predstavlja ključni trenutak u savremenoj istoriji naše zemlje. Na taj dan, građani Srbije su se okupili u masovnim protestima protiv režima Slobodana Miloševića, zahtevajući temeljne promene. 

Ovaj datum simbolizuje borbu za ljudska prava, političku slobodu u regionu, ostavljajući dubok trag u kolektivnoj svesti naroda.

Printscreen YouTube 

Gosti specijalne emisije "Kurir televizije" koji su sumirali ovaj događaj 24 godine kasnije bili su prof. dr Vojislav Šešelj, Milan Rašević, novinar Kurira, Zoran Živković jedan od lidera DOS-a i Rajko Nedić, glavni urednik Kurira.

Šešelj je odgonetnuo šta bi napisao da ima priliku da brucošima fakulteta napiše udžbenik o tome šta se dogodilo tog petog oktobra.

- Rekao bih da je to jedan od najmračnijih datuma u kompletnoj srpskoj istoriji, da se desilo nešto što je bilo neviđeno svetskim razmerama, da je izvršena prva uspešna mafijaška revolucija u istoriji čovečanstva. Videli smo da to nije samo mafijaška, nego i revolucija stranih agentura koja je bila finansirana od Amerikanaca i zapada. Svedočenjem Velimira Ilića, jednog od vođa te revolucije, vidimo da su ogromne pare su Amerikance davali, koje su iz Budimpešte ručno nošene za Beograd, oni taj novac nisu ni brojali, samo su ih trpali u džakove. Dakle, to je bio veoma neugodan i neprijatan događaj i štetan po srpski narod i državu. Najgori su došli na vlast. Sada govore da je tada došlo do demokratskih promena, da je Đinđić formirao prvu demokratsku vladu, a to nije istina, ta vlada je bila najnedemokratskija. Nikada ranije se nije desilo da vladajuća klika izbaci iz skupštine poslanike najveće stranke u svojoj koaliciji. Zatim je Đinđić izvršio državni udar 2001. godine na Vidovdan, a Vlada Srbije je izglasala da se Milošević isporuči tribunalu u Hagu, to je bilo protivustavno i samo je jedan narodni poslanik glasao protiv te odluke, a to je bio Obren Joksimović. To je tamna mrlja koja se ne može izbrisati u istoriji.

Živković je posmatrao tadašnje događaje sa današnje distance, pa je započeo izlaganje tako što je rekao da je to jako značajan datum:

- Sigurno da je to veoma značajan datum, postoji jedan koji je značajniji od petog oktobra, a to je 24. septembar, kada je koalicija koja je pokazivala narodu volju pobedila na izborima, a šalio sam se da je peti oktobar dodatan rad, da je to odbrana narodne volje nakon još jednog pokušaja krađe i kriminala koji je Milošević sa svojim partnerima sprovodio, bili su najveći kriminalci u istoriji Srbije. Problem sa petim oktobrom je to što politika koje je izglasana vođena naredne dve godine, oni su usporili tranzicije i reforme, počeli da se mire sa prošlim režimom, bila su pomirenja sa Dačićem sa rečima da su sa obe strane bile žrtve, upoređivali Miloševića sa Zoranom Đinđićem.

Tanjug Nenad Petrovic 

SVAĐA ŠEŠELJA I ŽIVKOVIĆA 

Šešelj i Živković su ušli u žustru raspravu uživo u programu na Kurir televiziji:

- Ne mogu ja da komentarišem šta je Živković nekada izjavio, to nije moj nivo, ja sam ipak doktor nauka, a on je završio dopisnu višu školu usred Titovog Velesa - rekao je Šešelj.

- Lupetaš, završio sam višu ekonomsku školu u Beogradu, ne možeš da lažeš - uzvratio mu je Živković.

Šešelj mu je na to uzvratio prozvavši ga "lažovčinom".

- Govoriš da sam lažovčina, govoriš da sam kriminalac nebo i zemlju ste prekopali da mi nađete bilo kakav prekršaj - rekao je Šešelj.

Živković je spomenuo da su Šešelju nađene pare u Kanadi, a on je na to odgovorio:

- Te pare nisam izneo iz Srbije, nego sam ih tamo zaradio. Neko zna i da zaradi pare za razliku od vas Osmanlija.

Šešelj je spomenuo situaciju iz Čačka:

- Tamo je bilo sedište Velje Ilića, gde su došli najgori kriminalci iz Republike Srpske kako bi učestvovali u petooktobarskom puču, prvo su imali sastanak u Laktašima, gde su spremali zaveru protiv Miloševića, a Milošević je pao zato što ga je neko ubedio mesec dana pred izbore da jednim potezom može da pobedi srpske radikale i prozapadnu koaliciju, te je sa nama ušao u sukob. 

Nedugo zatim se Šešelj osvrnuo na hašku optužnicu:

- Kada se pročulo da je protiv mene podignuta optužnica u Hagu, Živković mi je prišao u Narodnoj Skupštini i ponudio bilo kakvu pomoć sa njegove strane, uključujući i pomoć ako želim da se sakrivam. Zahvalio sam mu, rekavši da mi pomoć nije potrebna i da idem u Hag da pobedim, baš tim rečima. Niko drugi u Srbiji mi nije takvu pomoć ponudio. Prema tome, postoji nešto što kod njega cenim.

Živković je komentarisao ove reči:

- Ovo je prvi put da kaže nešto tačno u emisiji, mi smo to saznali, iako je bila tajna, a Zoran mi je rekao da su mu javili nešto i da ima 15 dana dok se to ne obelodani, te da izabere šta će, da li će da beži ili šta god, samo da zna da organizuje sebe i porodicu. To sam mu preneo iz više razloga, ali i iz jednog, pa bolje da ode, nego da ga mi hapsimo. Inače, saradnju sa Hagom je pokrenuo Milošević 1997. godine, i poslao je tri oficira vojske u Hag.

Šešelj je demantovao ove izjave:

- Milošević nikoga nije isporučio Hagu, onaj Erdemović nije isporučen, nego je podneo zahtev da ode da tamo svedoči.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"REŽIM MILOŠEVIĆA UBIO JE PREMIJERA ĐINĐIĆA" Konstantinović: Peti oktobar je ustanak 500.000 ljudi koji su životom BRANILI GLAS  Kurir TV