POPLAVE I U HRVATSKOJ: Vodostaj Kupe opasno raste

Radi se sve što je moguće da se pomogne i da se šteta svede na minimum

Profimedia

Poplave su i u Hrvatskoj.

Vrhunac vodenog talasa bio je jutros u 6 sati na neočekivanih 840 cm, a od 7 sati polako se smanjuje za po 2 cm.

Međutim, tokom noći je ušao u ukupno 23 kuće, najviše ih je poplavljeno u naselju Brodarci - 15, a ukupno osam u Donjem Mekušju, Gradcu, Borlinu i Orlovcu, saopćeno je iz Štaba civilne zaštite RH. Grad Karlovac. Vodostaj Korane stagnira.

S obzirom da su vrhovi vodostaja iza nas, ne očekuju se veći problemi od zabeleženih. Vodostaji ovog nivoa prethodnih godina poplavili su stotine kuća, ali je to izbjegnuto izgradnjom trajnog sistema za odbranu od poplava na lokaciji Logorište-Mostanje, kojim je naselje zaštićeno od Korane, dok je odbrambeni sistem sa Kupe u izgradnji. 

- Na jutrošnjoj sednici Štaba, prema prvim podacima, na području Brodarca poplavljeno je 15 kuća, a u Donjem Mekušju, Gradcu, Borlinu i Orlovcu je 46 vatrogasaca, pripadnika Javne vatrogasne jedinice grada Karlovca i dobrovoljna vatrogasna društva, sa 6 čamaca, i 5 pripadnika HGSS-a sa dva čamca, kao i poverenici Civilne zaštite i brojni volonteri. Obilaze stanare, koji mogu da im se obrate za bilo kakvu pomoć - kažu u štabu.

– Radi se sve što je moguće da se pomogne i da se šteta svede na minimum. Štab nastavlja da prati situaciju i o svemu će obavijestiti građane, rekla je šefica Štaba Ivana Fočić, zamenica gradonačelnika.

Kurir.rs/Juranji list/Preneo: P. P.