MEŠTANI JABLANICE OGORČENI, TVRDE DA JE ZA KATASTROFU KRIV KAMENOLOM: "Vlasnik je lokalni moćnik, on je odgovoran" (FOTO)

Reporter Kurira iz poplavljene Donje Jablanice

Kurir/D.Petrović

Put koji vodi od Mostara do Donje Jablanice je raščišćen. Gotovo sve kuće u centru mesta su uništene.

Na terenu su, kako javlja naš reporter, hitne službe koje iz ruševina vade telo muškarca. Veliki broj volontera pomaže u raščišćavanju terena.

Kurir/D.Petrović 

Užasni prizori iz Bosne i Hercegovine podsećaju na one koji svakodnevno dolaze sa brojnih svetskih ratišta.

Više lokalaca sa kojima je Kurir razgovarao sumnja da je broj mrtvih veći nego što se dosad zna.

Kurir/D.Petrović 

 Dobre vesti su da je nad Donjom Jablanicom, a građani za tragediju krive nelegalni kamenolom.

- Ovo što vidite pred vama, ove ruševine napravio je nelegalni majdan koji se kopa godinama u Donjoj Jablanici. Kratko i jasno. Vlasnik kamenoloma je lokalni moćnik. On je odgovoran što se pokrenulo klizište. Kombinacija jake kiše, suvog zemljišta i evo šta se desilo. Više puta je dolazila inspekcija i obustavila rad kamenoloma ali nije odustajao. Vidite posledice - komentarisao je jedan od meštana.

- Uskoro bi trebalo da dovedu i pse tragače. Mi koji smo preživeli i čije porodice su preživele smo najsrećniji ljudi na svetu. U centru mesta se nalazi odvaljeno stablo koje je poteralo klizište i koje je zemlja nosila gotovo kilometar pre nego što je stiglo među ruševine. Mislim da to najbolje opisuje snagu katastrofe koja nas je zadesila. Mnogo je mrtvih, mnogo je tuge. Nikada se nećemo oporaviti, ovo je kraj za Donju Jablanicu - kaže Baćo za Kurir.

Podsetimo, i iz udruženja Eko Akcija su postavili pitanje da li je gradnja kamenoloma koji se nalazi blizu mesta višestruko uvećala broj žrtava i štetu u ovom delu. Naime, kako se može videti na ranije objavljenim snimcima iz Donje Jablanice, odron je krenuo jednim delom upravo iz pravca kamenoloma. Usled radova u ovom kamenolomu, a koji su se odvijali i još pre rata, kvalitet tla na ovom području svakako je narušen, a velike količine padavina dodatno su doprinele problemima. Lavina široka nekih dvadesetak i kusur metara sručila se direktno iz kamenoloma na kuće u Donjoj Jablanici.

Nezapamćena poplava na ovim prostorima pogodila je južne delove Bosne i Hercegovine, a prema poslednjim podacima nastradalo je 16 osoba, dok za desetinama nestalih još traje potraga, koja je nastavljena od ranih jutarnjih sati. Opštine Jablanica, Kiseljak, Kreševo, Konjic, Fojnica je pogodila katastrofa.

Kurir.rs/Dimitrije Petrović