Đurđević Stamenkovski upozorila: Jugoistok i istok naše zemlje nalazi se na udaru tzv. bele kuge

Moramo da uradimo mnogo toga da kroz deset godina imamo potpuno drugačiju demografsku sliku na ovim prostorima i u Srbiji u celini, ukazala je ministarka prilikom današnje posete Lekovcu

Printscreen/kurir

Ministarka za demografiju i brigu o porodici Milica Đurđević Stamenkovski danas je, u okviru promocije kampanje za podršku ženama preduzetnicama u ruralnim područjima, posetila Leskovac. Tom prilikom istakla da podrška ženama na selu je podrška čuvarima porodice, onima koje brinu o domaćinstvu, vaspitanju dece i pored svega usklađuju sve obaveze sa radom.

Đurđević Stamenkovski je razgovarala sa gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićem i navela da taj grad može biti konkurentan, ne samo na domaćem tržištu sa dobro poznatim leskovačkim proizvodima, poput leskovačkog ajvara, roštilja i sprže, može naći svoje mesto na tržištu u okruženju i na evropskim i na svetskom tržištu.

Ona je istakla da pozdravlja populacione mere grada Leskovca, smatrajući da su one neophodne, saopštilo je ministarstvo.

"Jugoistok i istok naše zemlje nalazi se na udaru tzv. bele kuge, ne samo zbog negativnog migracionog salda, već zbog činjenice da nam se manje dece rađa nego što je to bio slučaj prethodnih godina. Moramo da uradimo mnogo toga da kroz deset godina imamo potpuno drugačiju demografsku sliku na ovim prostorima i u Srbiji u celini", ukazala je ministarka.

Podsetila je i da su protekle nedelje u Narodnoj skupštini Srbije usvojene izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

"Time smo postali zemlja sa najvećim roditeljskim dodatkom, ne samo na Balkanu, već smo postali konkurentni, kada uporedimo populacione mere, i sa drugim državama sveta. Verujem da će populacione mere lokalne samouprave, zatim uvećan roditeljski dodatak, podrška ženama preduzetnicama, ženama na selu, podrška porodicama koje se bave starim zanatima, doneti konkretan rezultat i postepeno napraviti određene pomake kako bi nam se ovde više dece rađalo", istakla je ministarka.

Kurir.rs / Politika