SVAKI GRAĐANIN IMA PRAVO NA KVALITETNU ODBRANU PRED SUDOM: Na Zlatiboru otvoreno peto savetovanje advokata

Predsednik AKB Momčilo Bulatović je na samom početku istakao da je cilj i ovogodišnjeg skupa rasprava na aktuelne teme koje se tiču kako advokata, tako i građana naše države.

Kurir Profesor Milan Škulić, Momčilo Bulatović i Aleksandar Popović

U organizaciji Advokatske komore Beograda (AKB) danas je otvoreno peto po redu savetovanje advokata na Zlatiboru, a kao centralne teme o kojima se raspravljalo izdvojili su se "Branioci po službenog dužnosti - uloga, značaj i postavljanje", kao u uloga Centra za socijalni rad kao organa starateljstva u porodičnim sporovima.

Predsednik AKB Momčilo Bulatović na samom početku već tradicionalnog savetovanja koje okuplja veliki broj advokata, ali i drugih nosilaca pravosudnih funkcija i profesrora, istakao je da je cilj i ovogodišnjeg skupa rasprava na aktuelne teme koje se tiču kako advokata, tako i građana naše države.

Kurir  Profesor Milan Škulić, Momčilo Bulatović i Aleksandar Popović

Teme su od velikog značaja i neophodno je da se otvore neka pitanja i ukaže na probleme, kako bi se došlo i do njihovog rešenja. U tom smislu AKB želi da da svoj doprinos i pomogne pravosuđu i državi da se oni reše - rekao je na samom početku Bulatović.

On je istakao da su problemi o kojima treba raspravljati, kada je u pitanju advokatura, a pre svega postavljanje branilaca po službenoj dužnosti onima koji u krivičnim postupcima nemaju izabrane advokate, kvalitet odbrane koji daju klijentima ali i njihova stručnost.

Kurir  Momčilo Bulatović

Zakon o krivičnom postupku je regulisao pitanje obavezne odbrane. Međutim,prepoznali smo određene probleme kada su u pitanju branioci po službenoj dužnosti. Da li vi iskreno mislite da neko sa tek položenim pravosudnim ispitom, ko je proveo dve godine kao priprevnik i upisao se u imenik advokata može da pruži adekvatnu stručnu pomoć i brani klijena pred Višim sudom u Beogradu kada ga pozovu iz kol centra - upitao je okupljene Momčilo Bulotović i isto pitanje postavio kada je reč o advokatima sa dugogodišnjim iskustvom, koji službene odbrane preuzimaju samo zbog materijalne koristi.

Kao moguće rešenje problema, Bulatović je naveo da bi Advokatska komora trebalo da vodi računa o tome da praktičan i stručni rad advokata u oblasti krivičnog prava budu pretpostavka da će odbrana biti delotvorna, prilikom upisa u imenik branilaca po službenoj dužnosti.

(Kurir.rs / Jelena Spasić)


Učesnici panela, na kom su osim predsednika AKB govorili i predovni proferor Pravnog fakulteta, sudija i zamenik predsednika Ustavnog suda Srbije Milan Škulić, kao i advoakt Aleksandar Popović saglasili su se da odbrana po službenoj dužosti ne bi smela da bude "pro forme".
Pravo na odbranu je važno ustavno pravo, koje podrazumeva da svako može slobodn da bira branioca. Uloga advokata u krivičom postouku, ali i celokupnom pravosudnom sistemu je velika - otvorio je temu slobodnog izbora branioca i postavljanja branioca po službenoj dužnosti profesor navodeći da bez prava na kvalitetnu odbranu, bilo da je reč o izabranom ili postavljenom advokatu, ne možemo govoriti o pravičnom krivičnom postupku.
Bez fer odbrane, bez fer krivičnog postupka i bez jedankih šansi stranaka u postupku ne možemo govoriti o pravičnom krivičnom postupku - zaključio je profesor Škulić i dodao da je advokatura veoma važna profesija, bez koje nema pravosudnog sistema.
Petom savetovanju advokata na aktuelne teme, priključili su se gosti, kolege iz advokatskih komora Crne Gore, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, predsenik Advokatske komore Srbije Veljko Delibašić, zatim predstavnici sudova i tužilaštava, Centra za socijalni rad grada Beograda, Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, sudija i zamenik predsednika Ustavnog suda Srbije i redovni profesor Pravnog fakulteta Milan Škulić i brojni drugi gosti.