Ministarka Žarić Kovačević sastala u Ljubljani sa gradonačelnikom Jankovićem: Razgovori o Ekspu 2027, pametnim gradovima i elektronskim servisima

MDULS

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević sastala se sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem sa kojim je razgovarala o izazovima upravljanja modernim gradovima današnjice, izgradnji koncepta održivih i stabilnih gradova, kao i elektronskim servisima i uslugama koji su na raspolaganju građanima.

MDULS 

Na sastanku je bilo reči i o značaju otvorenih podataka i inovativnim tehnologijama koje se koriste za urbani razvoj. Tokom razgovora izražena je obostrana posvećenost produbljivanju prijateljskih regionalnih odnosa i jačanju saradnje u oblastima od zajedničkog interesa za sve građane iz regiona.

Žarić Kovačević je istakla da je održavanje međunarodne specijalizovane izložbe "Ekspo 2027", čiji je Beograd domaćin, prilika da se srpska prestonica dodatno afirmiše kao lider u primeni savremenih inovativnih tehnologija, ali i novog dizajna u ovom delu Evrope, te da će to doneti zamajac za razvoj čitavog novog urbanističkog područja u Beogradu. Kako je kazala, osim nove petlje i pristaništa na Savi, gradiće se i novi gradski bulevari sa pratećom infrastrukturom.

MDULS 



Na sastanku su razmenjena dragocena iskustva o zakonodavnom okviru funkcionisanja jedinica lokalne samouprave, organizaciji i uređenju opština i gradova.

Gradonačelnik Ljubljane Janković predstavio je ministarki Žarić Kovačević način na koji slovenaćka prestonica uspeva da ispunjava cilj da bude „zeleni, klimatski neutralni pametni grad".



Podsetimo, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević boravila je u dvodnevnoj poseti Ljubljani gde je učestvovala je na konferenciji „Inovativno upravljanje ljudskim resursima za javnu upravu budućnosti: strateško liderstvo, planiranje radne snage i buduće kompetencije za održivi razvoj javnog sektora" koju su organizovali Regionalna škola za javnu upravu i Ministarstvo javne uprave Republike Slovenije.