UHAPŠENA GRETA TUNBERG: Policija je nosi, posmatrači viču, ona se ne pomera! (FOTO/VIDEO)

Greta Tunberg uhapšena na demonstracijama

Profimedia

Aktivistkinja za zaštitu životne sredine Greta Tunberg (21) bila je među desetinama demonstranata koji su danas uhapšeni zbog blokiranja puta u Briselu, na demonstracijama protiv subvencija za fosilna goriva.

Novinar agencije AFP video je Tunbergovu, koja je i ranije bila privođena zbog građanske neposlušnosti na protestima u raznim zemljama, kada ju je odvela policija, nakon što je odbila da napusti blokade, prenosi RSE. Ona je sve to mirno podnela i nije se opirala.

Greta je bila deo manje grupe demonstranata koji su se odvojili od marša u organizaciji pokreta Ujedinjenih za klimatsku pravdu. Demonstranti su bili okruženi policijom, a nekoliko ih je uhapšeno, dok su posmatrači uzvikivali "niste sami" dok su privođeni.

Na skupu je pozvana Evropska unija da ukine subvencije za fosilna goriva, kako bi ostvarila svoj ambiciozni cilj da kontinent učini ugljenično neutralnim do 2050. godine.

"To se neće dogoditi bez momentalnog ukidanja subvencija za fosilna goriva", napisali su klimatski aktivisti, naučnici i ekonomisti u otvorenom pismu liderima EU.

(Kurir.rs/FoNet)