IMALI SMO TRAGEDIJA, ALI OVAKAV HAOS DUGO NIJE ZABELEŽEN: Portparol Vlade HNK za Kurir - "Opet najavljuju loše vreme, ne znamo šta će se desiti"

Kurir.rs/Dimitrije Petrović

Teško nevreme pogodilo je Bosnu i Hercegovinu i odnelo veliki broj života.

Najteže je pogođen Hercegovačko-neretvanski kanton, u kom je mesto Donja Jablanica u blizini Mostara gotovo u potpunosti srušeno.

Ekipa Kurira izveštava iz pogođenih područja, a u Mostaru smo razgovarali sa Darkom Jukom, portparolom Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Kurir/D.Petrović 

- Imali smo tragedija i katastrofa ali ovakav haos nije zabeležen dugo vremena. Tragedija je stravičnih razmera. Najavljuju opet u sredu loše vreme. Niko ne može da pretpostavi šta će se desiti dalje - kaže za Kurir Darko Juka.

Kako kaže, biće ispitana veza spornog kamenoloma sa tragedijom u Donjoj Jablanici.

Dodaje i da se zvanične informacije o broju mrtvih, u odnosu na sinoćna kasna javljanja nisu menjale.

- Potraga se intenzivira, a osim sto se traga za mrtvima, traže se i nestali. Očekujemo da se priključe i volonteri. Trenutno se radi na probijanju koridora i povezivanju sa pogođenim područjima - rekao je predstavnik Hercegovačko-neretvanskog kantona Darko Juka za Kurir.

Kurir/D.Petrović 

Do sada su objavljena imena 12 žrtava iz Jablanice, a deo stradalih još nije identifikovan.

Vlasti Federacije Bosne i Hercegovine poručile su da same poplave ne bi izazvale ovakvu katastrofu i da ovoliko žrtava ne bi bilo bez kamenoloma.

Srušen je velik broj kuća, urušeni su putevi, mostovi, čak i železnička pruga, a poplavljena su i područja Kiseljaka, Kreševa, Vareša.