Rade Ćosić o novom filmu "Pun gas": Trudićemo se da donesemo atmosferu i humor koji je imala "Nacionalna klasa"

Imao sam tri različite verzije "juga" tokom odrastanja, a najponosniji sam na "jugo" za američko tržište, koji je isti kao u filmu. Scene vožnje smo snimali Miodrag Radonjić i ja, zaista, bez kaskadera, vozilo se maksimalno brzo, ja sam jednom mogao da ispadnem sa staze na Avali. Bilo je klizavo, prosto me je poneo momenat

Džejlan Ibrahimović

Za sve fanove filmova o automobilskim trkama dobra vest je da u domaće bioskope uskoro stiže komedija "Prva klasa - pun gas". Svojevrsni omaž kultnom ostvarenju "Nacionalna klasa", film predstavlja jedinstvenu sportsku melodramu reditelja Vladimira Miće Popovića. Publika će biti uvučena u lavinu emocija kroz priču o prijateljstvu, ljubavi, strasti i brzini, a posebno je zanimljivo da je ovo jedan od retkih domaćih filmova bez scena nasilja.

Džejlan Ibrahimović  Andrija Milošević i Rade Ćosić


U glavnim ulogama su Rade Ćosić i Miodrag Radonjić kao neprikosnoveni rivali na trkačkoj stazi, dok ih u ljubavnom trouglu prati talentovana Matea Milosavljević. Njihova borba za prestižno prvenstvo i ljubav komplikuje se kroz napetu dinamiku i jedinstvene likove, što film čini još intrigantnijim. U razgovoru za Kurir Rade Ćosić pred premijeru filma 15. oktobra otkriva detalje sa snimanja.


Kakav je film "Prva klasa"? Kako biste ga okarakterisali jer ste njegov scenarista i producent?

- Film "Prva klasa" je bioskopski film u pravom smislu te reči, kao nekad "Ratovi zvezda" kad se pojavio sedamdestih u Americi. Trendseterski i retro istovremeno.

Kada ste ga snimali i kakvo je to bilo iskustvo?


- Sniman je u aprilu, maju i junu ove godine. Biti vozač najbržih automobila je nezaboravno iskustvo i mislim da ću se zauvek sećati svakog dana kada smo snimali trke.

Džejlan Ibrahimović  Dobar vozač

Da li ste dobar vozač?


- Dao bih sebi neku slabu četvorku.

Da li ste vozili nekada "jugo", kako ste snimali scene vožnje? Da li je bilo nekih nepredviđenih situacija?


- Imao sam tri različite verzije "juga" tokom odrastanja, a najponosniji sam na "jugo" za američko tržište, koji je isti kao u filmu. Scene vožnje smo snimali Miodrag Radonjić i ja, zaista, bez kaskadera, vozilo se maksimalno brzo, ja sam jednom mogao da ispadnem sa staze na Avali. Bilo je klizavo, prosto me je poneo momenat.

Kakav je Beba? Kako ste izgradili taj lik?

- Beba je dobrica, ali ubeđen da je najbolji. Nisam mogao da ga izgradim jer je on neizgrađen, tako da je ovo zgrada koja nije završena. U drugom delu ćemo...

Printscreen YouTube  Legendarni Dragan Nikolić

Kakav je vaš odnos prema filmu "Nacionalna klasa" i koliko će ova "Prva klasa" ličiti na kultnu "Klasu"?

- Ličiće po atmosferi, po humoru, podsetiće ljude na neka lepša vremena i momente kad je ljubav vladala planetom. Obožavam "Nacionalnu klasu", mislim da je to vreme naše kinematografije vreme remek-dela i sve što je urađeno ili većina ostalo je zauvek. Ne znam šta su tad jeli glumci i scenaristi, ali ako gledamo po tome, danas je hrana malo bajata. Mada, u odbranu današnjih autora, uvek je bilo lakše biti prvi nego treći.

Šta očekujete od filma? Šta mislite, kako će ga publika prihvatiti?

- Publika će prihvatiti film, to znam jer sam ga ja prihvatio, a ja koliko god da sam nešto u tom svetu, pre svega sam gledalac na nivou klinca, koji bi ceo dan sedeo u bioskopu i maštao o svemu o čemu maštaju glavni junaci.

Džejlan Ibrahimović  Beba će biti na velikom iskušenju

Da li postoji već nekih naznaka da će se raditi nastavak?

- Sve zavisi od publike, a mi za drugi deo jesmo spremni, imamo ideju. Ekipa na filmu je bila porodica i to će se delimično videti i na filmu.

This browser does not support the video element.

Rade Ćosić o novom filmu: Ovo nije nastavak Nacionalne klase  Kurir televizija