"JUČE SAM SEDEO SA PRIJATELJEM, ISTO VEČE NAIŠLO JE KLIZIŠTE... ODNELO JE I NJEGA" Bolne reči meštana Jablanice za Kurir - "Kamen po kamen, da zidamo ispočetka"

Kurir.rs/Dimitrije Petrović

Tri dana od teških poplava koje su pogodile Donju Jablanicu, sveže blato od prethodnog dana počinje da se skoreva pod suncem koje je jutros obasjalo maleno mesto nedaleko od Mostara.

Kiša se pojavljuje sporadično, a prizori katastrofe naziru se još od mostarske hidroelektrane. Ona je preplavljena otpadom koji je Neretva donela iz Jablanice.

Na početku mosta Begića i Begovića, na ulasku u Donju Jablanicu, zatekla nas je policijska patrola koja medijima i hitnim službama odobrava dalji prolazak.

Ipak, glavni ulaz u Jablanicu sada blokiraju mašine koje čiste put, pa je saobraćaj preusmeren na alternativni pravac.

Na terenu su spasilačke službe, prisutan je veliki broj volontera koji pomažu u čišćenju krša, psi tragači, mehanizacija, ali potraga za nestalima još uvek nije okončana.

Spasioci su u potrazi za mrtvima duž Neretve, a očekuje se da uskoro stignu i spasilačke ekipe iz Srbije.

Opšti utisak je da je situacija danas malo bolja nego juče, a s obzirom da su hitne službe sklonile prve nanose i odblokirale naselje, ljudi su se oraspoložili.

Kurir.rs/Dimitrije Petrović 

- Eto, šta da kažem, vidite i sami šta se desilo. Tuga je velika ali se mi ne damo. Biće bolje. U toku noći sve je nestalo, životi su uništeni ali mi se ne predajemo i nikada se nećemo predati. Život će na kraju pobediti, to vam garantujem - rekao je za Kurir lokalac Edin Letić, inače rep muzičar poznat pod nazivom Desho Eltore.

- Ovaj kraj je prelep, u njemu žive dobri ljudi. Nismo mi ovo zaslužili, ja da vam kažem. Hvala svima na pomoći, čekamo i spasioce iz Srbije, uskoro će se i putevi pročistiti, pa se nadam da ćemo iz ove nesreće i muke izaći što pre - rekao je Edin za Kurir.

Njegov stariji sugrađanin, Rizvan Nezirić ispričao je potresnu priču od večeri kad je Donja Jablanica, praktično, prestala da postoji.

Kurir.rs/Dimitrije Petrović 

- Izašao sam da se vidim sa dobrim prijateljem. Družili smo se, sedeli, pričali, dugo se nismo videli. Planirali smo šta ćemo raditi u narednim danima i napravili dogovor da idemo na ručak. Isto veče naišlo je klizište i odnelo sve pred sobom. Odnelo je i mog prijatelja, sada ga više nema - priča Rizo kroz suze za Kurir.

Ipak, veruje da će mesto prebroditi katastrofu.

- Moramo da idemo dalje, moramo da se oporavimo. Sad je glavno da pronađu sve nestale, pa posle polako, kamen po kamen da zidamo od početka...