ŠTA NAS ČEKA - RASPRAVA ILI RIJALITI? Poslanici danas u parlamentu samo o litijumu

Danas je pred narodnim poslanicima samo jedna tačka - predlog opozicije o zabrani rudarenja litijuma i bora. Iz vlasti apeluju na opozicione poslanike da se ne bave političkim rijalitijem, dok druga strana tvrdi da šou pravi vlast. Analitičari očekuju dalju konfrontaciju

Zorana Jevitć

 Jedina tačka dnevnog reda danas pred poslanicima u Skupštini Srbije je rasprava o predlogu opozicije da se zabrane istraživanje, eksploatacija i prerada litijuma i bora. Predsednica parlamenta Ana Brnabić izjavila je da je sve spremno za sednicu o važnoj temi za građane koji su, kako je rekla, uplašeni, te da će iz tog ugla nastupiti.

Nemoguće popraviti

Ona je za RTS ocenila da je neverovatno da su predstavnici opozicije insistirali da predsednik Aleksandar Vučić ne dođe na sednicu o litijumu, a reč je o gorućem pitanju u Srbiji.

Kurir Televizija  Ana Brnabić

"To pokazuje da ne veruju u snagu svojih argumenata. Predsednik Srbije ima najveći legitimitet, a ne zovete ga da čujete šta ima da kaže, to je čovek koji je razgovarao sa istomišljenicima i neistomišljenicima... Sramotno je da se od parlamenta pravi politički rijaliti, a ovakav predlog zakona je nepotkovan i neargumentovan i nikada ne bi trebalo da se nađe na plenumu. Da smo ga vratili na doradu, rekli bi da ne smemo da razgovaramo o tome. Ovo ostaje u arhivi Skupštine. Ima generacija koje će se ovoga stideti. Ovako nešto u istoriji Srbije se nije našlo u Skupštini", smatra Brnabićeva.

Ona je najavila da poslanička grupa SNS neće podnositi amandmane, jer je nemoguće popraviti predlog zakona.

Nenad Kostić  Dragan Đilas i Zdravko Ponoš

"Apelujemo na opoziciju da se ne bavimo političkim rijalitijem, moramo da se vratimo ozbiljnom radu", poručila je predsednica Skupštine.

S druge strane čuli smo slične poruke. Tako predsednik stranke Srbija centar Zdravko Ponoš očekuje da poslanici vladajuće stranke danas prave rijaliti jer je to, kako je rekao, "uobičajena stvar".

Bazični strahovi

Ipak, verovatno niko ne očekuje da će ova sednica označiti vraćanje dijaloga o litijumu i "Rio Tintu" u okvire konstruktivne javne rasprave. Sociolog Vladimir Vuletić kaže da pre očekuje napade i dalju konfrontaciju opozicije i vlasti.

Zorana Jevtić  Vladimir Vuletić

"Očekujem da će opozicija koristiti svoje vreme da napada i otvara neke druge teme koje imaju političku svrhu. Ali bolje da se raspravlja nego da se na ulici traže rešenja. Biće i suvislih pitanja i odgovora, ali mislim da će glavni utisak ostaviti ovi koji prave paradu. I vlast i opozicija vode računa o tome kakav će utisak da ostave kod građana, ali ovde je problem što vlast ima i tu odgovornost da realizuje nešto što jeste razvojna šansa zemlje. Voleo bih kada bi opozicija iskoristila svoju kritičku poziciju da vrši pritisak na vlast ne da odustane od litijuma, već da je natera da bude što je moguće tvrđa u razgovorima i pregovorima s "Rio Tintom" u vezi sa ekološkim standardima, ili da priču ne zaustavi na iskopavanju rude i iznošenju iz zemlje, nego da ovde ostanu neka postrojenja za baterije ili dalje za automobile i ostalo. Umesto toga, dosad smo slušali šarene priče u stilu zašto radite, trujete građane... To je onda demagogija", smatra Vuletić.

Veća očekivanja nema ni politički analitičar Dejan Vuk Stanković, koji za Kurir kaže da za razumnu i konstruktivnu raspravu nema prostora, jer to "nije u interesu opozicije".

Kurir Televizija  Dejan Vuk Stanković

 "Njihova parlamentarna politika je politika incidenta i širenje praznoverica i dezinformacija o projektu "Jadar". Uz to žele da izvrše potpunu identifikaciju vlasti s projektom "Jadar" i kompanijom "Rio Tinto", koju su opozicioni mediji prikazali kao "ekološku Al Kaidu". Obrazloženje zakona o zabrani geoloških istraživanja i iskopavanja litijuma i bora pisano je s ciljem da manipuliše bazičnim strahovima ljudi za život i prirodnu okolinu. Očekujem ponavljanje tog medijskog obrasca - zloupotrebe strahova u cilju jeftinih političkih poena i talasanja u javnosti. S druge strane, vlast će prihvatiti taj opozicioni negativni ritam i pokušaće da nadjača opoziciju raznim argumentima koji osporavaju njen kredibilitet. Biće već viđena razmena negativnih stavova i emocija. Nijedna komparativna prednost demokratskog sistema neće doći do izražaja", zaključio je Stanković.

Kurir.rs