U modernom svetu mobilnih tehnologija, UI (user interface) i UX (user experience) dizajn igraju ključnu ulogu u uspehu aplikacija. S obzirom na to da se korisnici sve više oslanjaju na aplikacije, kvalitetan dizajn je postao neophodan za angažovanost korisnika i njihovo zadržavanje. Privlačan UI/UX dizajn ne samo da olakšava korišćenje aplikacije već i omogućava korisnicima da se osećaju prijatno, zadovoljava njihove potrebe i pomaže im u rešavanju nedoumica zbog svoje izražene intuitivnosti.


U nastavku ćemo analizirati ključne trendove u dizajnu mobilnih aplikacija i interfejsa i pogledati najbolje primere kako bi dizajneri mogli da dizajnirajuinovativne i funkcionalne aplikacije koje privlače pažnju korisnika.


1. Minimalistički dizajn i jednostavnost


U eri kada se korisnici suočavaju sa velikom preopterećenošću informacijama, minimalizam je postao dominantan pristup u dizajnu. Umesto komplikovanih interfejsa, korisnici sada očekuju čist, intuitivan dizajn, s fokusom na ključne funkcionalnosti. Uklanjanje suvišnih elemenata i stavljanje akcenta na „korisničko putovanje” čine aplikacije lakšim za korišćenje i poboljšavaju celokupno korisničko iskustvo.


Primer: Aplikacije kao što su Instagram i Spotify usvojile su minimalistički pristup dizajnu. Instagram se oslanja na jednostavnu navigaciju i jasan raspored elemenata, dok Spotify pruža čiste linije i intuitivan korisnički interfejs, koji omogućava lako pretraživanje i slušanje muzike.


Minimalizam omogućava brže učitavanje stranica, poboljšava performanse aplikacije i pruža korisnicima osećaj kontrole i lakoće, što je važno u svakodnevnoj upotrebi.


2. Tamni mod (Dark mode)


Tamni mod nije samo estetski izbor već i funkcionalna opcija koja nudi brojne prednosti, kao što su smanjena potrošnja energije na uređajima sa OLED ekranima i manje naprezanje očiju korisnika, posebno u uslovima slabog osvetljenja. Tamni mod postaje standardna opcija u sve više aplikacija, omogućavajući korisnicima da biraju između svetlih i tamnih tema.


Primer: WhatsApp i YouTube su među aplikacijama koje nude tamni mod kako bi se olakšala njihova upotreba noću. Takođe, tamni mod kod ovih aplikacija nije samo u funkcionalnosti već je pažljivo dizajniran da sačuva vizuelni identitet aplikacije.
Korisnici se sve više odlučuju za aplikacije koje nude opcije prilagođavanja, a tamni mod je postao jedna od najtraženijih karakteristika. Osim što poboljšava korisničko iskustvo, aplikaciji daje moderan izgled.

Kurir-mobile-2.jpg
Tim Edukacija 

3. Personalizacija korisničkog iskustva


Jedan od ključnih elemenata modernog UX dizajna jeste personalizacija. Korisnici žele aplikacije koje se prilagođavaju njihovim potrebama, preferencijama i navikama. Što aplikacija može više da pruži personalizovano iskustvo, to će korisnici biti više angažovani i zadovoljniji.


Primer: Spotify koristi napredne algoritme kako bi personalizovao korisničko iskustvo preporučivanjem pesama i plej-lista na osnovu prethodnih aktivnosti korisnika. Ova personalizacija čini aplikaciju veoma pogodnom za korišćenje i zadržava korisnike duže na platformi.
Sposobnost aplikacija da „nauče” ponašanje korisnika i ponude personalizovano iskustvo postaje ključna konkurentska prednost, čineći svaku interakciju sa aplikacijom značajnijom.


4. Animacije i mikrointerakcije


Animacije i mikrointerakcije su elementi koji aplikacijama daju život. Poboljšavaju estetiku aplikacije i služe kao funkcionalni alati koji pomažu korisnicima da razumeju kako aplikacija funkcioniše, pružajući vizuelne povratne informacije pri svakom koraku.


Primer: Google koristi mikrointerakcije u okviru Android operativnog sistema, gde animacije pružaju povratne informacije o svakoj interakciji – bilo da se radi o pritisku na dugme, prelasku između ekrana ili skrolovanju kroz meni. Ove animacije čine interfejs prijatnijim za upotrebu i pomažu korisnicima da se kreću kroz aplikaciju s lakoćom.


Pravilno korišćenje animacija može da unapredi korisničko iskustvo bez narušavanja performansi aplikacije, dok mikrointerakcije pomažu korisnicima da intuitivno koriste aplikaciju bez potrebe za dodatnim objašnjenjima.


5. Glasovni interfejsi i podrška za asistente


Kako tehnologija napreduje, glasovni asistenti kao što su Siri, Google Assistant i Alexa postaju sve popularniji, pa se mobilne aplikacije moraju prilagoditi interakciji putem glasa. Glasovni interfejsi omogućavaju korisnicima da upravljaju aplikacijama bez dodirivanja ekrana, što je posebno korisno tokom vožnje ili kada su im ruke zauzete.
Primer: Google Maps nudi funkcionalnosti glasovnog navođenja koje omogućavaju korisnicima da koriste aplikaciju dok su u pokretu, a da pritom ne gledaju u ekran. Ovo je savršen primer kako glasovni interfejs može unaprediti UX, čineći aplikaciju pristupačnijom i sigurnijom za upotrebu.
S obzirom na rastuću popularnost glasovnih komandi, dizajneri moraju da uzmu u obzir da će njihovi interfejsi funkcionisati u okruženju u kom glasovna interakcija postaje dominantan način korišćenja aplikacija.

Kurir-mobile-3.jpg
Tim Edukacija Tim Edukacija

Zaključak

UI/UX dizajn igra ključnu ulogu u uspehu mobilnih aplikacija. Prateći najnovije trendove, kao što su minimalistički dizajn, tamni mod, personalizacija, animacije i glasovni interfejsi, dizajneri mogu stvoriti aplikacije koje ne samo da privlače korisnike već ih i zadržavaju dugoročno. U svetu u kojem konkurencija stalno raste, praćenje ovih trendova može značajno unaprediti funkcionalnost i popularnost aplikacija. Dugoročna relevantnost aplikacija zavisi od njihove sposobnosti da se prilagode promenljivim potrebama i očekivanjima korisnika.


Savet za sve zainteresovane za dizajn


Nastavite da istražujete, pratite nove trendove i učite, jer mobilni UX/UI dizajn je izuzetno profitabilna niša. Ovu veštinu možete učiti samostalno, ali i u formalnim i neformalnim institucijama, od kojih se u našem regionu izdvaja škola ITAcademy.


Na ITAcademy je moguće učiti 6 najtraženijih IT oblasti, a završavanjem smera Mobile Development, za manje od godinu dana možete postati prvi izbor poslodavca i upustiti se u uzbudljive digitalne projekte.
Za više informacija posetite ovaj link.

Tim Edukacija