NEOBIČAN PRIZOR U ŠETNJI PORED GRADSKE REKE: Guske i gusani šetali uzdignute glave uživajući u suncu, ljudi u čudu gledali (FOTO)

Aleksandar objašnjava da u Vranju ima 50 porodica koje gaje ove pernate životinje

T.S. / Kurir

Nedaleko od crkve Sveta Petka u Vranju pored Vranjske reke dva gusana i dve guske prošetali su uzdignute glaveuživajući u nedeljnom suncu. Dugog prelepog perja šepurile su se reagujući na prolaznike koji su se zatekli ispred crkve.

Sveta Petka prepodobne mučenice Paraskeve nalazi se kod Belog mosta u gornjem delu grada. Neobičan prizor oduševio je one koji nedeljom dolaze u ovu svetinju Njihov vlasnik Aleksandar B. (54) objašnjava da je krenuo u šetnju sa unukom i poveo guske koje se kako navodi čuvaju i neguju u njegovoj porodici po tradiciji decenijama unazad.

T.S. / Kurir 

"Guske sam počeo da čuvam još kao dete, bio sam uzrasta kao moj unuk. Ta tradicija preneta je u našu kuću preko moje bake mamine majke. I mi kao u Mokrinu imamo nadmetanje gusaka za praznik za Vasuljicu.", kaže.

Aleksandar objašnjava da u Vranju ima 50 porodica koje gaje ove pernate životinje. Tradicionalno nadmetanje gusana organizuju u januaru.

"Dok se gusani nadmeću u svojoj borbi, bodre ih guske", kaže Aleksandar. Na pitanje od čega zavisi uzgoj i lepota gusaka besprekornog perja kakve su njegove, odgovara: "Čuvamo ih s ljubavlju po tradiciji, druga tajna ne postoji".

Kurir.rs/T.S.