KINESKI HAKERI NAPALI AMERIČKE SISTEME PRISLUŠKIVANJA! Oglasilo se ministarstvo spoljnih poslova: "Nije prvi put da..."

Shutterstock

Kineski hakeri pristupili su mrežama američkih provajdera širokopojasnog pristupa i dobili informacije od sistema koje koristi savezna vlada za prisluškivanje koje je odobrio sud, objavio je u subotu "Volstrit Žurnal", prenosi "Rojters".

Hakeri su upali u telekomunikacione kompanije "Verizon Communications", "AT&T" i "Lumen Technologies", ​​između ostalih.

Provala u mreže ovih kompanija nedavno je otkrivena, objavio je "VSŽ", pozivajući se na upućene izvore.

Prema VSJ-u, hakeri su možda mesecima imali pristup mrežnoj infrastrukturi koju ove kompanije koriste za saradnju sa američkim sudovima u traženju komunikacionih podataka.

"Nije prvi put..."

"VSŽ" takođe tvrdi da su hakeri pristupili drugim segmentima internet saobraćaja. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je u nedelju da nije upoznato sa napadom opisanim u članku "VSŽ", dodajući da je SAD u prošlosti bile poznata po tome da "izmišljaju lažnu priču" da okrive Kinu.

Shutterstock 

- U trenutku kada je sajber bezbednost postala zajednički izazov za sve zemlje sveta, ovaj pogrešan pristup samo će omesti napore međunarodne zajednice da zajednički odgovori na izazov kroz dijalog i saradnju - odgovorilo je kinesko ministarstvo "Rojters-u".

VSJ piše da je napad izvela kineska hakerska grupa sa ciljem prikupljanja obaveštajnih podataka. Američki istražitelji su ovaj napad nazvali "Soljeni tajfun".

Ranije ove godine, američke vlasti su razotkrile veliku kinesku hakersku grupu pod nazivom "Flaks tajfun", mesecima nakon što su se sukobile sa Pekingom zbog opsežne sajber špijunaže u kampanji nazvanoj "Volt tajfun".

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su kineske agencije za sajber bezbednost pronašle i objavile dokaze koji pokazuju da je Volt tajfun delo "međunarodne organizacije".

Kurir.rs/Volstrit Žurnal/Jutarnji list/ Prenela: M.S.