POD KAPIJOM MOJSINJSKOG NEBA Međunarodna pesnička manifestacija održana u Makrešanu

Kurir.rs/Ž. M.

U Makrešanu, kod Kruševca, održana je treća Međunarodna pesnička manifestacija "Pod kapijom Mojsinjskog neba".

U organizaciji domaćinstva „Kapija Mojsinjskog neba“ Miroslava Mirka Stojadinovića i humanitarnog udruženja „Mi pomažemo – priključite se i vi“ program je izveden kod parohijske crkve Svetog proroka Ilije u Makrešanu.

Na međunarodni pesnički konkurs učestvovala su 82 autora iz Srbije, regiona i dijaspore i to u dve kategorije – duhovna poezija i poezija na slobodnu temu. Međunarodni stručni žiri odabrao je najbolje pesme i svrstao ih u zajednički zbornik "Mojsinjski sabornik".

U kategoriji duhovne poezije pobedila je pesma „Mojsinjskoj svetoj gori“ Duška Nedovića, drugo mesto je osvojio Milad Obrenović sa pesmom „Na kamenu zapis“, a treće su podelili Dragana Milenković („Misli mlade monahinje“) i Ratko Popović („Sara Nikolina – Nimnička“). Za svoj rad pohvaljeni su: Budimir Rakić, Živko Bukonja, Ljiljana Gligorijević, Živko Vujić, Zdravko Sretenović, Valentina Dabić, Ljutomir Rundić, Cvijetin Lobožinski, Mila Trivunčić, Srećko Aleksić i Nevena Milosavljević.

U kategoriji slobodne teme pobedila je Danijela Božićković sa pesmom „Srpkinja“, drugo mesto su podelili Ljubica Pejić Kuzmanović („Pesma autističnom dečaku“) i Milad Obrenović („Čujem kako srce korača tišinom“), a treće Valentina Dabić („Ostavljam ti pesmu“) i Tatjana Zlatanović („U senci samoće“). Za svoja pesnička ostvarenja pohvaljeni su: Sava Ilić, Suzana Tasić, Dragojla Divjak, Slavka Božović, Mirko Bjelajac, Dragana Milenković, Zvezdana Preradović, Srećko Aleksić, Isidora Dragović, Milomir Ignjatović, Gordana Radovanović i Gabrijela Kostadinova.

U kulturno umetničkom programu nastupili su: Olivera Pantelić, nastavnik flaute u Muzičkoj školi „Stevan Hristić“ iz Kruševca, Pevačka grupa „Slavopoj“ iz Prokuplja i folklor KUD „Mladost“ iz Makrešana. Na Likovnoj koloniji u okviru manifestacije predstavili su se slikari iz Rasinskog okruga: Đorđe Joković Miročki, Nebojša Milčevi, Konstantin Cvetković, Ivan Stanisavljević, Goran Ćeličanin i Bratislav Dimitrijević.

Kurir.rs/Živomir Milenković