SAJAM SEOSKOG TURIZMA: Šesta po redu privredna manifestacija održana u Velikoj Lomnici (FOTO)

Kurir.rs/Ž. M.

U Velikoj Lomnici je održan, šesti po redu, Sajam seoskog turizma, zdrave hrane i narodnog stvaralaštva u organizaciji Turističke organizacije Kruševac i Mesne zajednice, a pod pokroviteljstvom grada Kruševca.

Aleksandar Milićević, odbornik u Skupštini grada Kruševca i predstavnik MZ Velika Lomnica je pozdravio sve prisutne.

- U proteklih mesec dana u Velikoj Lomnici se intenzivno radilo na sanaciji Doma kulture i celokupnom parternom uređenju, tako da je danas naše selo dobilo novi, lepši izgled. Zbog toga se ovom prilikom zahvaljujemo Gradskoj upravi Kruševac, JKP Kruševac, JKP „Vodovod Kruševac“ i našem komšiji ministru odbrane Bratislavu Gašiću.“ Zahvalio se i izlagačima na Sajmu i poželeo da ovakva okupljanja budu češća i da se ljudi druže u zdravlju i veselju.

U ime Turističke organizacije grada Kruševca obratila se direktorka Suzana Milosavljević.

- Velika Lomnica ima ogroman turistički potencijal zahvaljujući blizini Jastrepca, ali i bogatstvu mineralnih izvora. Ovaj Sajam je do sad okupio najveći broj izlagača i učesnika. Lepa slika raznolikosti ove manifestacije je slika naše Srbije koja neguje prave srpske vrednosti. Zahvaljujući pokrovitelju Gradskoj upravi grada Kruševca, javnim preduzećima, donatorima, sponzorima, a posebno MZ i njenom predsedniku Aleksandru Lazareviću, ovaj sajam se organizuje na veoma lepo uređenom, novom prostoru.

Vesna Anđelić, načelnica Gradske uprave grada Kruševca je u ime Grada otvorila Sajam-

- Ova manifestacija traje šest godina, a Turistička organizacija grada Kruševca je osmislila da se sajam organizuje u različitim selima u cilju afirmacije i promocije seoskog turizma. Svako selo ima priliku da predstavi šta je ono što je karakteristično u spremanju zdrave hrane i narodnom stvaralaštvu. Želimo da se čuje za naše selo, da čuvamo našu tradiciju i narodno stvaralaštvo, da čuvamo i izgrađujemo naša sela, ali i naš lepi grad i da svi zajedno u što većem broju učestvujemo u ovakvim dešavanjima.

Na raznovrsnim štandovima predstavila su se sela kruševačkog kraja, udruženja za afirmaciju tradicije i kulture, udruženja za promociju starih zanata, kao i poljoprivredni proizvođači.

Apartmani Rosica, na primer, nastavljaju meteorski uspon u izgradnji novog brenda u oblasti ruralnog turizma. Posle velikog uspeha na Gulašijadi u Srndalju, ekipa je ostvarila zapaženi uspeh i na ovoj manifestaciji – dobila je nagradu za najlepši štand.

Apartmani Rosica su počeli sa radom pre nekoliko meseca u mestu Rosica. Smeštajne jedinice su ocenjene najvišim ocenama i od strane gostiju i od strane stručnjaka u oblasti turizma. Posebno su visoko ocenjene usluge i ljubaznost domaćina. U toku je kategorizacija apartmana koja će potvrditi najviši kvalitet (4 *) smeštajnih jedinica. U proteklom periodu bilo je  gostiju iz svih krajeva Srbije uključujući i goste iz desetak stranih zemalja.

Profesor dr Bratislav Milovanović, rodom iz sela Rosice, je vizionarski realizovao projekat izgradnje apartmana u bajkovitom mestu Rosica, nedaleko od Ribarske Banje, koje ima idealne uslove za razvoj ruralnog turizma.

U organizaciji Sportskog saveza Kruševac održana su Čarapanska nadmetanja u disciplinama: navlačenje konopca, bacanje kamena sa ramena, skok u dalj, trka u džakovima.

Posetioci su uživali u degustaciji tradicionalne srpske hrane koju su pripremili Lovačko udruženje „Kruševac“ i MZ Velika Lomnica. Turistička organizacija grada Kruševca je pripremila i iznenađenje za sve učesnike i posetioce Sajma, jedinstvenu turističku atrakciju, neponovljivi doživljaj i pogled kroz oblake – besplatnu vožnju u korpi balona bugarske posade. Zbog loših vremenskih uslova i jakog vetra nije bilo moguće da balon poleti.

Sportsko udruženje iz Kaonika Hidalgo 037 pružilo je priliku posetiocima, posebno deci, da se oprobaju u jahanju konja i druženju sa ovim plemenitim životinjama. Avanturističku vožnju fijakerom omogućilo je Etno selo „Lomnički raj“.

U završnom delu manifestacije Turistička organizacija grada Kruševca je dodelila i nagrade za najuspešniji štand i najuspešniju promociju na Sajmu i zahvalnice za sve učesnike. Specijalno priznanje je pripalo ministru Bratislavu Gašiću za sveukupni doprinos razvoju i unapređenju turističke infrastrukture grada Kruševca. Ministar Gašić zbog svojih obaveza nije mogao doći, ali je priznanje u njegovo ime primio gradonačelnik Ivan Manojlović, kao i Zahvalnicu Gradu Kruševcu za veliki doprinos u organizaciji 6. Sajma seoskog turizma, zdrave hrane i narodnog stvaralaštva.

U kulturno- umetničkom programu, spletom narodnih igara i pesama, predstavili su se folklorni ansambli „Lazarica“ i „Čarapani“ i kulturno umetnička društva: „Čarapanka“ Krvavica, „Soko“ Dedina, „Polet“ Padež, „Ćukovac“ Veliki Šiljegovac i „Radomir Jakovljević Jakša“ iz Velike Lomnice i Plesni studio La Luna, kao i Sanja Ivanović i Kristina Damnjanović i Lajv bend.
Manifestacija je završena velikim koncertom Miroslava Ilića, koji je oduševio mnogobrojnu publiku.

Kurir.rs/Živomir Milenković