SKUPŠTINA SRBIJE DANAS O LITIJUMU: Sednica počinje u 10 časova

"Lično, jedva čekam ovu sednicu, da vidimo zaista ko je za šta odgovoran u ovoj zemlji, što se tiče ovog projekta u poslednje 23 godine", rekla je Brnabićeva prošle nedelje

Zorana Jevitć

BEOGRAD - Pred poslanicima Skupštine Srbije je jedna tačka dnevnog reda - Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koji je podnelo 86 narodnih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Sednica počinje u 10 časova.

Skupština Srbije započinje prvu sednicu redovnog jesenjeg zasedanja, na kojoj bi trebalo da se razmatraju izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojima se traži zabrana istraživanja i eksploatacije bora i litijuma.

Predsednica parlamenta Ana Brnabić rekla je juče za RTS da je sve spremno za sednicu i da je to važna tema za građane koji su uplašeni, navodeći da je Predlog zakona nepotkovan i da ga je trebalo vratiti na doradu. Ovo je drugi pokušaj da se održi sednica o iskopavanju litijuma. Pre više od nedelju dana bilo je najavljeno da će se o ovoj tački raspravljati po završetku rasprave o rebalansu budžeta.

Međutim, iako je bilo najavljeno da će sednica o litijumu početi prošlog ponedeljka, ona nije održana, budući da nije bilo vremena jer je vanredno zasedanje na kome je glavna tačka bio rebalans budžeta, moralo da bude završeno u toku dana. Brnabićeva je novu sednicu sazvala u prvim minutima posle ponoći, nakon što su se stekli zakonski uslovi Opozicioni poslanici, kao i samostalni, njih 86, su inicijativu za održavanje sednice podneli 10. septembra.

Predlog za izmenu Zakona o rudarstvu potpisali su poslanici iz poslaničkih grupa Ekološkog ustanka, Narodnog pokreta Srbije, Mi snaga naroda - prof. dr Brnimir Nestorović, kolicije NADA, Mi - Glas iz naroda, Srbija centar, Demokratske stranke, Zeleno-levog fronta, Stranke slobode i pravde, Pokreta slobodnih građana, kao i samostalni poslanici.

Istog dana kada je stigao predlog, predsednica parlamenta Ana Brnabić najavila da će predlog staviti na dnevni red, u skladu sa zakonskim rokovima. "Lično, jedva čekam ovu sednicu, da vidimo zaista ko je za šta odgovoran u ovoj zemlji, što se tiče ovog projekta u poslednje 23 godine", rekla je tada Brnabić na konferenciji za novinare.

Predlagači zakona su tražili da se izmene i dopune zakona donesu po hitnom postupku, a za predstavnika predlagača određena je poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović. U Predlogu izmena i dopuna Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, između ostalog, u članu 4a, traži se zabrana primenjenih geoloških istraživanja, eksploatacije i prerade bora i litijuma.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u petak da neće prisustvovati sednici Skupštine Srbije o litijumu, jer je opozicija insistirala da on ne prisustvuje. Premijer Srbije Miloš Vučević rekao je ranije da je spreman da dođe na sednicu, ako predsednica Skupštine odredi da je Vlada pozvana da učestvuje u raspravi.

Kurir.rs/RTS