OBRAĆANJE VUČEVIĆA IZ SKOPLJA: Akcenat na energetici, verujemo u zajedničku evropsku sudbinu svih država regiona! Pogledajte svečani doček za premijera Srbije

Potpisan Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti gasa između dveju država. S premijerom Mickoskim razgovarao u četiri oka i pozvao ga u zvaničnu posetu Srbiji

Printscreen/Instagram/milosvucevic

 BEOGRAD/SKOPLJE - Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević boravi danas u poseti Republici Severnoj Makedoniji.

U 10 časova premijer je svečano dočekan ispred zgrade Vlade Severne Makedonije - crvenim tepihom, himnom i smotrom garde posle čega je u četiri oka razgovarao sa domaćinom - makedonskim kolegom Hristijanom Mickoskim.

Premijer Vučević je tim povodom poručio sledeće:

"Jednodnevnu radnu posetu Republici Severna Makedonija započeo sam sastankom sa mojim domaćinom, premijerom Hristijanom Mickoskim. Razgovarali smo o dodatnom unapređenju bilateralnih odnosa naše dve države i daljem povezivanju srpskog i makedonskog naroda, ne samo na političkom, već i na kulturnom, privrednom i infrastrukturnom planu."

Instagram Printscreen 

Obraćanje premijera Srbije 

U obraćanju uživo posle serije sastanaka u Skoplju, Vučević se zahvalio na toplom dočeku rekavši da je akcenat na današnjem susretu bio na energetici, te naglasivši da verujemo u zajedničku evropsku sudbinu svih država regiona izazivši uverenje da bi to relaksiralo odnose u čitavom regionu Zapadnog Balkana. Premijer Srbije osvrnuo se i na Koridor 10 koji bi nam približio grčke luke. 

Vučević je izrazio podršku Srbije Severnoj Makedoniji na evropskom putu. 

- Verujem da je interes i Srbije i Severne Makedonije da se spojimo i brzom prugom tako bi Beograd i Skoplje, ali i Atina, Beč i Budimpešta bili bliže. Tako bi nam trgovina bila veća a građani zadovoljniji i na kraju krajeva ljudi bi ostajali da žive ovde, ne bi išli po belom svetu, rekao je Vučević dodavši da se raduje zajedničkim sednicama vlada naših dveju država i da bi voleo da jedna bude održana do kraja 2024. u Nišu, ukoliko se Skoplje sa tim slaže.

Vučević je pozvao Severnu Makedoniju da učestvuje na EXPO 2027. pod najboljim uslovima za tamošnje kompanije te još jednom, i zvanično pozvao, premijera Mickoskog da poseti Beograd i Srbiju

Premijer Vučević je pomenuo i granične prelaze te ukazao na potrebu pojednostavljenja prelaska granice između naših dveju država tako da nam kamioni s robom ne bi čekali satima na granici.

- Hristijane, radujem se tvom dolasku u Srbiju, pozvao je srdačno premijera Severne Makedonije u zvaničnu posetu Beogradu pojasnivši da je danas u Skoplju potpisana namera i odlučnost da se Srbija preko Severne Makedonije snabdeva gasom iz luke u Grčkoj naglasivši da je taj krak snabdevanja za nas prirodan.

- Energetika je dominirala današnjim razgovorom, pored pitanja infrastrukture - rekao je Vučević podsetivši koliko je gas za nas važan i za industriju i za građane, te dodavši da je ovaj sporazum uvod u izgradnju novog interkonektora u dužini od 70km.

Vučević je ukazao koliko je za Srbiju važna energetska stabilnost ali i energetska diversifikacija a samim tim i južni krak snabdevanja preko Severne Makedonije.

Posle razgovora sa makedonskim kolegom usledio je sastanak delegacija Vlade Republike Srbije i Vlade Severne
Makedonije a potom i potpisivanje Memoranduma o razumevanju i saradnji u oblasti gasa između Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije i Ministarstva energetike, rudarstva i mineralnih sirovina Republike Severne Makedonije.

Vlade dveju država potpisaće Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti gasa između Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije i Ministarstva energetike, rudarstva i mineralnih sirovina Republike Severne Makedonije.

U ranim popodnevnim satima Vučević će prisustvovati skupu na kojem će biti i predstavnici srpskih udruženja,
kulturno-umetničkih društava, političkih partija, kao i srpskih kompanija koje posluju u Severnoj Makedoniji.

Kurir.rs