RASPRAVA O LITIJUMU U SKUPŠTINI SRBIJE: Obrazlaganje zakona trajalo dva sata, određena pauza od sat vremena

Kurir.rs/Petar Aleksić/Printscreen/RTS 2/Youtube/Parlament

Pred poslanicima Skupštine Srbije danas je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koji je podnelo 86 narodnih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

To je prva sednica redovnog jesenjeg zasedanja, na kojoj bi trebalo da se razmatraju izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojima se traži zabrana istraživanja i eksploatacije bora i litijuma.

Uživo
14:09

Određena pauza od sat vremena

Predsednica Skupština Ana Brnabić odredila je pauzu od sat vremena.

14:08

Milica Nikolić: Predlog zakona je sraman

Poslanica Milica Nikolić sa liste SNS-a javila se za reč nakon što je ovlašćeni predlagač Danijela Nestorović završila obrazloženje.

- U predlogu govore o preradi litijuma, a to je uređeno Zakonom o planiranju i izgradnji, navela je ona. Da smo se držali forme to se ovde ne bi našlo - rekla je Nikolićeva.

Predlog zakona je sraman, navela je ona.

14:04

Premijer Vučević o sednici Skupštine

Premijer Srbije Miloš Vučević oglasio se povodom sednice Skupštine i istakao da je dobro što je predsednica Skupštine Ana Brnabić zakazala redovno zasedanje za ovu raspravu, jer su se time raspršile sumnje i narativi da neko ne sme da razgovara o toj temi.

- Mislim da je dobro da danas svi građani naše države mogu da čuju argumente za i protiv i da čuju šta je prava istina oko rudarenja i litijuma. Dobra stvar je da ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović učestvuje. Uzeće aktivno učešće u raspravi i pokušaće da objasni poziciju Vlade i ministarstva i sa stručne strane da odgovore. Ispred SNS ćemo mi dati kvorum koliko fali opoziciji da se održi, da ne bude da smo na taj način proceduralno sprečili raspravu. To smo obećali, to smo uradili i time pokazali da želimo da se to održi. Mislim da je Brnabić odredila da gospođa Raguš predsedava. Po mom mišljenju, to je loš predlog zakona opozicije, mislim da bi to bilo pogubno za Srbiju da ne dozvoli korišćenje prirodnih reusrsa zato što neko nije na vlasti. Kada bi oni bili na vlasti onda bi to bilo dozvoljeno i da nam drže predavanje oni koji su doveli Rio Tinto.

Printscreen Instagram 

On je još jednom naglasio da ne može da veruje da u Srbiji neko veruje da će Rio Tinto oterati oni koji su ga doveli i koji kažu da su za rudarenje litijuma, ali u demokratskim uslovima.

- U prevodu, kada oni budu na vlasti onda može. Treba da brinemo o državi, a ne o interesima neke privatne kompanije. Pred nama je period od 24 meseca da dobijemo odgovore od struke, da li to ugrožava zdravlje građana i životnu sredinu. Kada dobijemo garantije onda možemo da pričamo o tom procesu kao potpunom. Pričao sam sa predsednikom Vlade Severne Makedonije, i oni imaju problem u istočnim delovima Makedonije gde imaju rudnike bakra i zlata, identično im ne daju. Isto se neko dodvori nekome pa sad moraju da plate 415 miliona dolara. I to je bila tema razgovora, jer smo razmenili iskustva po tom pitanju.

13:49

Obrazlaganje predloga Zakona se nastavlja već drugi sat

Danijela Nestorović je nastavila da obrazlaže prelog Zakona. Posle pregleda istorijata Rio Tinta, ona je prešla na trenutne aktivnosti te kompanije.

Zbog dugog izlaganja poslanik Milenko Jovanov reagovao je na društvenoj mreži X, gde je objavio snimak iz serije "Kamiondžije".

12:40

Danijela Nestorović i dalje obrazlaže Zakon

Poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović i dalje obrazlaže predlog Zakona. Dobar deo dosadašnjeg izlaganja posvećen je istorijatu kompanije Rio Tinto.

Ona se osvrnula i na brojne potencijalne opasnosti po životnu sredinu u dolini Jadra, poput korišćenja sumporne kiseline. Nestorović je istakla i da je planirano "17 vagona svaki dan tokom 10.000 dana da traje ekstrakcija rude iz podzemlja".

11:55

Aleksandar Jovanović Ćuta prekidao obrazlaganje

Poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta prekidao je obrazlaganje zakona i držao transparent na kom piše "Nećete kopati".

Printscreen/RTS 2 

Nakon što ga je predsednica Skupštine pitala da li je to "titlovanje", Jovanović je odgovorio na sledeći način:

- Siđi dole i obrati se. Završi to i prekini - vikao je Jovanović, a zatim je više poslanika opozicije izašlo iz sale.

11:39

Danijela Nestorović obrazlaže zakon

Poslanica Danijela Nestorović počela je sa obrazlaganjem zakona, i rekla je da će se on odnositi jedino i isključivo na rudarenje litijuma i bora.

Printscreen/RTS 2 

- Bez litijuma neće ništa stati. Bez litijuma neće biti nikakve apokalipse, niti bilo kakve nemaštine - rekla je ona.

Predsednica Skupštine Ana Brnabić je opomenula poslanika Radomira Lazovića zbog dobacivanja.

11:33

Usvojena prva tačka dnevnog reda

Usvojena je prva predložena tačka dnevnog reda, što je predlog izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

"Za" je glasalo 220 narodnih poslanika, nije glasalo tri, a uzdržanih nije bilo.

11:30

Lazović se obratio

Poslanik Radomir Lazović je pitao gde je nestala narodna inicijativa o zabrani iskopavanja litijuma, i rekao da su podnete krivične prijave zbog toga.

Petar Aleksić 

Ana Brnabić je odgovorila da se ona neće pozivati na poslanički imunitet u bilo kom slučaju.

11:14

Poslanici vladajuće većine obezbedili kvorum

Predsednica Skupštine Ana Brnabić pozvala je poslanike većine da obezbede kvorum za rad, i konstatovala je da je primenom elektronskog sistema utvrđeno da je u sali 223 narodnih poslanika, čime su se ostvarili uslovi za početak sednice.

11:04

Jovanov: Vladajuća većina će omogućiti početak rada, opozicija pokazala da je nezainteresovana

Milenko Jovanov, šef poslaničke grupe SNS-a u Skupštini Srbije, poručio je da će poslanici vladajuće većine dati kvorum za nastavak sednice.

- Opozicija je još jednom nedolaskom svojih poslanika na današnju sednicu pokazala svoju neozbiljnost i nesposobnost, pa će poslanici vladajuće koalicije posle pauze dati kvorum, jer smo ozbiljni i odgovorni ljudi - rekao je on i dodao:

Kurir.rs/Petar Aleksić 

- Da ih je bilo 86 u sali sednica bi počela, ali nije ih bilo ni blizu ovog broja. Bilo ih je 69. Pošto imamo posla s takvom opozicijom, šta ćemo kakvi su takvi su, mi ćemo dati kvorum da sednica počne u 11,10 časova - naveo je Jovanov i istakao da opozicija mesecima govori da im je litijum jedino i najvažnije političko pitanje, a onda ne dođu na sednicu.

Kurir.rs/Petar Aleksić 

- Oni mesecima unazad uveravaju javnost u Srbiji da je ovo najvažnije pitanje u zemlji i njihova jedina politička platforma i najvažnija politička poruka koju žele da pošalju. Kako su se poneli pre tom najvažnijem pitanju, kako ga oni zovu, pokazali su jutros - rekao je Jovanov i dodao:

- Naravno da bi poslanici vladajuće većine uzeli učešće u utvrđivanju kvoruma i dali mogućnostda sednica počne na vreme da je bilo bar ovih 86 narodnih poslanika koji su ovo potpisali u sali. Želeli smo da pokažemo građanima koliko su ozbiljni ovi koji su ovo predložili, koliko im je zaista stalo do onoga o čemu u javnosti govore, koliko žele da do rasprave dođe.

Petar Aleksić 

On je istakao da nije bilo 86 poslanika opozicije, koji su potpisali predlog za sednicu, te da su poslanici vladajuće većine želeli da narod to vidi.

- Sledi nastavak sednice u 11:10 na kojoj će vladajuća koalicija omogućiti početak rada ove sednice, jer su predstavnici opozicije nezainteresovani i nesposobni da se organizuju i stanu iza predloga koji su sami potpisali, koji su sami poslali u Skupštinu rekao je Jovanov.

10:05

Predsednica Skupštine otvorila sednicu, odlaganje zbog kvoruma

Predsednica Skupštine Ana Brnabić otvorila je sednicu, nakon čega je intonirana himna Bože pravde. Sednici prisustvuje 67 narodnih poslanika, što znači da nije obezbeđen kvorum.

- U ovom trenutku ne postoje uslovi za rad Narodne skupštine, i zato prekidam rad dok se ne obezbedi kvorum, odnosno do 11.10 - rekla je predsednica Skupštine.

9:40

Poslanici stižu u Skupštinu

Narodni poslanici počeli su da stižu na redovno zasedanje Narodne skupštine. Stigli su Nevena Đurić, Dejan Bulatović, Dobrica Veselinović, Nataša Jovanović, Danijela Vujičić, Zdravko Ponoš... Na ulazu u Skupštinu su postrojeni gardisti.