SRBIJA I AMERIKA ČUVAJU SEĆANJE NA MIHAJLA PUPINA! Svečanost u SAD u čast 100-godišnjice Pulicerove nagrade našem čuvenom naučniku

Printscreen

Svečana konferencija na dan rođenja Mihajla Pupina, ali i u spomen na 4. oktobar 1924. godine kada je na ceremoniji Pulicerove fondacije primio nagradu za književnost, održana je na Kolumbija univerzitetu u SAD.

This browser does not support the video element.

SRBIJA I AMERIKA ČUVAJU SEĆANJE NA MIHAJLA PUPINA! Svečanost u SAD u čast 100-godišnjice Pulicerove nagrade našem čuvenom naučniku  Kurir televizija

U okviru konferencije pokrenuta je i značajna akcija otvaranja fonda za osnivanje katedre za srpski jezik, istoriju i kulturu pri Kolumbija univerzitetu.

Kurir Televizija 

- Siguran sam da će otvaranjem katedre za srpski jezik, umetnost i kulturu u okviru jednog od najprestižnijih univerziteta sveta biti značajno unapređeni odnosi između Sjedinjenih Američkih Država i Srbije u najboljem interesu naše održbine, Republike Srbije. Nakon doprinosa Mihajla Pupina, Nikole Tesle i drugih srpskih znamenitih ličnosti, promocije istinskih vrednosti naše zemlje ovaj istorijski moment ističe značaj srpskog kulturnog nasleđa kao i srpskih doprava svetskoj kulturnoj i naučnoj baštini - rekao je prof. dr Lukas Rasulić, Veliki Majstor Regularne velike lože Srbije.

Kurir Televizija 

- Velika nam je čast što smo danas obeležili 100-godišnjicu od dodele Pulicerove nagrade Mihajlu Pupinu za njegovu izvanrednu autobiografiju "Od imigranta do pronalazača". Ovaj događaj, održan na Pupinov rođendan, odražava naše duboko poštovanje prema njegovom nasleđu kao naučnika i humanitarca. Pupinov put od ruralnog sela u Srbiji do postanka poznatog fizičara i profesora na Kolumbija univerzitetu nastavlja da inspiriše generacije studenata, naučnika i akademika - rekla je Valentina Izmirlijeva, direktorka Hariman instituta.

Kurir Televizija 

- Mislim da je jako bitno da Pupina, Teslu, Milankovića, Evu Marić i ostale velike umove naše istorije i naše sadašnjosti stavimo u taj digitalni format i da ih vratimo u čitanke, da ih vratimo u školsko obrazovanje - istakao je Sava Sajko, producent animirano-dokumentarnog filma o Mihajlu Pupinu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

AVION "MIHAJLO PUPIN" STIGAO U SRBIJU:  Kurir