Na sahranu najboljeg prijatelja došao u zelenoj haljini: Na mrežama ga razapeli, a zbog njegovog razloga će vam zastati knedla u grlu

Kada je britanski vojnik Kevin Eliot otišao u rat u Avganistan, njegov najbolji prijatelj Beri Dilejni se složio da će, ako Eliot bude ubijen tokom rata, Bari nositi haljinu na sahrani.

printscreen/x/historyinmeme

Slike mladića u zelenoj haljini sa groblja privukle su veliku pažnju korisnika društvenih mreža. Iako su izavale lavinu negativnih kometara, iza ovih fotografija krije se tužna priča o dva najbolja druga.


Dvojica prijatelja sklopila su pakt


Kada je britanski vojnik Kevin Eliot otišao u rat u Avganistan, njegov najbolji prijatelj Beri Dilejni se složio da će, ako Eliot bude ubijen tokom rata, Bari nositi haljinu na sahrani.


Naravno, veći deo pakta je bio samo šala - ali kada se dogodila tragedija, Beri je znao šta mora da uradi. Nažalost, Redov Eliot je poginuo u talibanskoj zasedi u Avganistanu.


- On je razumeo naš pakt, svi su razumeli - rekao je Dilejni. Ispred crkve Svete Marije gde se okupilae gomila od 1.000 ljudi, ali opet niko nije pitao zašto Dilejni nosi žensku haljinu na sahrani vojnika.


- Bilo je nekoliko podignutih obrva, nekoliko pogleda, ali svi su bili svesni obećanja koje sam dao Kevinu. Delanei se slabo seća službe, ali seća se Eliotove 22-godišnje sestre Kirsti, koja ga je snažno grlila. Seća se i Eliotove bake, Margaret, kako mu je stisnula ruku, govoreći mu da će sve biti u redu - naveo je The Guardian.

Poginuo je u Avganistanu

Dva dana pre Eliotove smrti stiglo je plavo pismo iz Avganistana u Dilejnijev stan. Bilo je to od vojnika broj 25136352, Kevina Eliota, koji se izvinio što nije ranije pisao, objašnjavajući drhtavim velikim slovima da su stvari pomalo lude.

printscreen/x/historyinmeme 

Obično se trudio da ostane optimističan, otkrivajući planove za tronedeljni odmor na Tajlandu sa svojim vojnim kolegama ako preživi Helmand. Ipak, pored planova da se "ohladi i sunča", sadržaj je odavao duboku nelagodu.


Eliot je želeo da napusti Crnu stražu, priznajući da nema jasnu predstavu zašto se britanske trupe bore u Avganistanu. Poginuo je u zasedi u okrugu Babaji 31. avgusta.

(Kurir.rs/I.M.)