NAPAD I NA TAMARU VUČIĆ Poseta prve dame Keniji zabrinula prištinske medije! Misija u Africi pokazala da imamo novu diplomatsku snagu

Printscreen/Instagram/tamara.vucic.serbia

Koga svrbi, taj se češe!

Prosto i jasno…

Poseta Tamare Vučić nekim afričkima zemljama u našoj je javnosti prošla sasvim nezapaženo, ali zato mediji u Prištini prosto vrište!

Zasmetalo im je, i ozbiljno ih zabrinulo što je prva dama Srbije nakon Demokratske Republike Kongo, Esvatinija i Zimbabvea otputovala u Keniju. Nju je u Najrobiju sa svim počastima koje se ukazuju visokim gostima dočekao predsednik Vlade Kenije i ministar spoljnih poslova Musalia Mudavadi zajedno sa državnim tužiocem Dorkasom Oduorom, a snimak dočeka prilikom kojeg je Tamara Vučić sa domaćinima odigrala tradicionalni ples prijateljstva emitovan je na nacionalnoj televiziji.

Taj su video-klip okačili prištinski portali na svoje tviter naloge, uz podrugljive komentare posetilaca.

Sasvim je razumljivo da nekome ko zna samo za „šotu“ afrički ples izgleda smešno, pa se time nećemo baviti. Tim pre što je razlog za loše skrivene prištinske ljutnje mnogo ozbiljniji.

Tamara Vučić, naime, a to su javili kenijski mediji, posetila je Najrobi u sklopu opsežne i važne diplomatske inicijative jačanja bilateralnih odnosa i da se predupredi namera predsednika Kenije Vilijama Ruta da donese odluku o priznanju Kosova što je izazvalo političke tenzije u toj afričkoj zemlji. I Kenija, naime, ima svoje seperatiste.

Pritnscreen/Instagram/tamara.vucic.serbia 

Portal „Kenijanforinjpolisi“ ističe da poseta prve dame Srbije Keniji nije bila najavljena u sklopu njene turneje po drugim afričkima zemljama, i nagoveštava da je reč o hitnij reakciji srpske vlade i pokušaju da u poslednjem trenutku promeni stvari. U tom kontekstu ovaj portal, specijalizovan za diplomatske vesti iz Afrike, ističe svečani doček Tamare Vučić kao dokaz da je reč o ozbiljnim razgovorima, i naglašava srdačnost s kojom ju je dočekao premijer Mudavadi, za koga se navodi i da je blizak prijatelj predsednika Ruta. Zato je razumljiva zabrinutost prištinskih medija i vlasti.

Šta će o eventualnom priznavanju nezavisnosti Kosova odlučiti Kenija – po broju stanovnika sedma od 54 afričke zemlje – ostaje da se vidi. U igri su mnogi faktori, od kojih je pritisak velikih sponzora Prištine sa zapada jedan od najvažnijih.

Pritnscreen/Instagram/tamara.vucic.serbia 

 Ali za našu javnost ovaj je slučaj zanimljiv po drugom osnovu. On, naime, otkriva ulogu Tamare Vučić kao našeg diplomatskog predstavnika koji pomaže u realizaciji spoljne politike Srbije.

Ispod radara javnosti željne senzacija, daleko od reflektora medija, i zato efikasnije i uspešnije od ostalih, prva dama Srbije obavlja odgovorne zadatke i radi u državnom interesu.

Prijateljski doček priređen na crvenom tepihu u Najrobiju pokazuje da je njenim slanjem u Keniju izabran pravi posrednik. A ljutnja Albanaca samo potvrđuje ovaj zaključak.

N.N.