RUSKI KINŽAL POGODIO UKRAJINSKU BAZU, U NJOJ BILI TEK PRISTIGLI F-16?! Iz Kijeva stiglo retko priznanje da nisu oborili hipersoničnu balističku raketu (FOTO)

Ukrajina objavila da je ruska raketa Kinžal pogodila "područje" vazduhoplovne baze Starokostjantiniv

Shutterstock, Printscreen X

Ruska hipersonična raketa Kinžal pogodila je jutros "područje" velike ukrajinske vazduhoplovne baze Starokostjantiniv, objavile su vlasti u Kijevu.

Rojters navodi da je ovakvo priznanje retkost kada je u pitanju Ukrajina,  a ono je usledilo nakon što je Rusija u ranim jutarnjim satima dronovima i Kinžalima gađala i Kijev.

Shutterstock  Raketa Kinžal

Britanska agencija primećuje da je vazdušni udar na pistu baze Starokostjantiniv u Hmeljnickoj oblasti, koju Rusija često napada, usledio dan nakon što je holandski ministar odbrane kazao da će ta zemlja obezbediti Ukrajini borbene avione F-16 u narednim mesecima.

Shutterstock  Borbeni avioni F-16

Podseća se da je Ukrajina tokom ovog leta, nakon višemesečnog lobiranja na Zapadu, primila prvu isporuku aviona F-16, ali da se u najstrožijoj tajnosti drži informacija gde se oni nalaze kako bi bili zaštićeni od napada raketama dugog dometa koje Rusija izvodi od početka rata.

Navodi se da ukrajinske vazduhoplovne snage, koje retko otkrivaju da je došlo do štete na vojnim metama koje je ciljala ruska vojska, nisu navele da li je bilo oštećenja na bazi Starokostjantiniv, ali je i samo priznanje da je došlo do raketnog udara u njenoj blizini dovoljno već dovoljno neobično.

- Nije bilo civilnih žrtava niti štete po kritičnu infrastrukturu - poručio je Serhij Tjurin, guverner Hmeljnicke oblasti.

(Kurir.rs/Reuters/Preveo i priredio: N. V.)

  Bonus video:

This browser does not support the video element.

Ruski helikopter  Printscreen