Aleksa Balašević o debitantskom filmu "Megdan": Priča o prijateljstvu, borbi i balkanskom snu

Kurir Televizija

U emisiji "Puls Srbije", gosti su bili Aleksa Balašević, producent debitantskog filma "Megdan", i Ljubomir Radanov, urednik rubrike "Kultura" u Kuriru. Razgovaralo se o inspiraciji, izazovima i porukama ovog filma koji je osvojio priznanja i publiku širom regiona.


Aleksa Balašević je otkrio kako je sportski događaj „Megdan“, koji organizuje od 2017. godine, postao inspiracija za njegov debitantski film.

- Megdan je počeo kao sportski događaj, ali ljudi su uvek bili zainteresovani da saznaju šta ti borci prolaze pre i posle borbe. Sve to nije moglo da stane u sportski događaj koji traje nekoliko sati, pa smo rešili da snimimo film koji će prikazati celu priču - njihove životne bitke koje su često mnogo teže od onih u ringu - objasnio je Balašević.

Kurir Televizija 

- Kako smo se približavali realizaciji filma, shvatili smo da je neophodno dodati još drame, jer smo hteli da pokažemo ne samo borbu, već i životne priče tih modernih gladijatora, kroz jednog lika. Cilj je bio da se prikaže taj tipični balkanski san - dodao je Balašević.


Ljubomir Radanov, urednik i filmski kritičar, osvrnuo se na glavnu poruku filma:

- Meni je ovo film o prijateljstvu, i mislim da je to njegova najvažnija poruka. Iako na prvi pogled izgleda kao film o borbi i nasilju, u suštini je priča o ljubavi i prijateljstvu. Aleksa je položio ispit sa desetkom i nije upao u zamke u koje neki debitanti upadaju. Napravio je film za bioskope, za publiku, i ono što je posebno važno - izmešten je iz Beograda, što retko viđamo u domaćim filmovima - rekao je Radanov.

Kurir Televizija 

- Film je sniman u Moldaviji i Bugarskoj, i što je važno, Aleksa je uspeo da ga napravi bez pomoći Filmskog centra Srbije. To je primer da je moguće snimiti film i bez državne podrške - dodao je on.

Balašević je otvoreno govorio o izazovima s kojima se susreo tokom produkcije filma.

- Nismo imali podršku Filmskog centra Srbije, ali smo dobili značajnu podršku iz inostranstva - iz Moldavije i Bugarske. Bilo je moralnih dilema kada je u pitanju saradnja sa sponzorima, ali ja nemam dileme kada su u pitanju brendovi kao što su sportske kladionice. Bez tih brendova ne bismo mogli da realizujemo film. Mislim da je to realnost u filmskoj industriji svuda u svetu - rekao je Balašević.

This browser does not support the video element.

Aleksa Balašević o debitantskom filmu "Megdan"  Kurir televizija

On je takođe istakao da je ovo bila prva međunarodna koprodukcija u kojoj je učestvovao, što je bila velika prekretnica.

- Kada smo snimali u Moldaviji, bio je izazov raditi sa različitim timovima, ali smo dobili ogromnu podršku i to nam je omogućilo da završimo film - zaključio je on.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

This browser does not support the video element.

Premijera filma Megdan  Kurir