Oglasilo se Ministarstvo zdravlja nakon transplatacija u Nišu: Porodica donora spasila 5 života, u Institutu "Dedinje" pacijent dobio srce! Ovo su detalji

U niškom UKC uspešno urađena kadaverična eksplantacija organa i transplatacija bubrega dvojici pacijenata

Shutterstock

Nakon gotovo petogodišnje pauze, na koju je i pandemija korona virusa i te kako uticala, u niškom Univerzitetskom kliničkom centru, ovog vikenda, uspešno je urađena kadaverična eksplantacija organa, nakon koje je multidisciplinarni tim lekara ove zdravstvene ustanove, u svojim operacionim salama, odmah obavio i transplantaciju dva bubrega, dok su srce i rožnjače uspešno transplantirani u beogradskim zdravstvenim ustanovama saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

- U eksplantaciji organa, učestvovali su kardiohirurzi IKVB „ Dedinje“, oftalmolozi UKC Srbije, kao i urolozi, vaskularni hirurzi i anesteziolozi UKC Niš, a nakon obavljene transplantacije bubrega, pacijenti će neprekidno biti praćeni od strane niških nefrologa. Zahvaljujući ogromnoj hrabrosti, ljudskosti i empatiji porodice donora, neprekidnom radu čitavog tima za transplantaciju, počev od obrade i pripreme pa sve do realizacije i odlične organizacije i logistike Uprave UKC Niš, pet osoba dobilo je šansu za novi, kvalitetniji život - navodi se u saopštenju i dodaje:

Shutterstock 

- Pacijent, koji je ovde bio hospitalizovan zbog jako teških višestrukih povreda zadobijenih nakon pada sa visine, a koji je nažalost bio bez ikakvih izgleda za oporavak, nakon pristanka porodice da se obavi kadaverična transplantacija, donirao je srce, oba bubrega i rožnjače. Iako je, kako navodi, koordinator niškog tima za transplantaciju, specilalista anesteziologije, dr Goran Milošević, doba korone dosta usporilo, ako ne i zaustavilo obavljanje kadaveričnih transplantacija, ističe da je ovo dokaz da se situacija polako normalizuje, kao i da je čitav tim uvek spreman.

- Moram da naglasim i da posebnu pažnju skrenem upravo na čitav proces obrade i pripreme, od čega su najbitnije porodice potencijalnih kadaveričnih donora i razgovor sa njima, koji su u ovakvim trenucima naravno jako emotivni. Potrebno je da im uz potpuno razumevanje za njihova osećanja, objasnite, da će njihov pristanak za doniranje organa člana porodice, koji se u tom trenutku nalazi u jako teškom stanju i bez šansi za oporavak, za nekog drugog biti možda jedina šansa za preživljavanje - pojašnjava koordinator, dr Milošević i dodaje da je pristanak porodice, naravno, najbitniji, ali i da su svi sledeći koraci već dobro uigrana procedura, koju lekari i zaposleni u niškom Univerzitetskom kliničkom centru fantastično obavljaju i sjajno sarađuju sa kolegama iz drugih ustanova.

I prvi čovek niškog UKC-a, prof. dr Zoran Perišić kaže da je ponosan na ceo transplantacioni tim, koji je, u ovom slučaju, činilo preko šesdesetak zaposlenih lekara, sestara i tehničara i pomoćnog osoblja.

Beta Saša Đorđević 

- Ponosan sam što smo kao Ustanova pokazali spremnost i ozbiljnost da reagujemo u trenutku i srce mi je puno što je porodica donora pokazala ljudskost, empatiju i dobročinstvo u najtežim trenucima za njih. Sve što je bilo potrebno, vezano za ovu, tako bitnu, kadaveričnu transplantaciju, koju smo iz već znanih razloga, nakon gotovo pola decenije, ponovo obavili u niškom Univerzitetskom kliničkom centru, ali i za samog pacijenta - donora, ja sam, odnosno mi kao Uprava, učinili i želim da izrazim ogromnu zahvalnost i porodici i svim zaposlenima koji su učestvovali u procedurama, kako eksplantaciji, tako i transplantacijama - dodao je on. 

- Pacijenti kojima su transplantirani bubrezi, dva muškarca, starosti 65 i 55 godina, trenutno su stabilnih vitalnih parametara i potrebno je određeno vreme, da vidimo konačni ishod, a koji će, iskreno se nadam, biti povoljan za obojicu, nakon čega će moći da imaju normalan i kvalitetan život.

Sem transplantiranih bubrega u niškom UKC, pacijentu Instituta „Dedinje“, uspešno je transplanirano srce, pacijentu druge zdravstvene ustanove rožnjača, dok bi, prema nezvaničnim informacijama, druga rožnjača, trebalo da bude presađena detetu.

This browser does not support the video element.

DOK SE NE PROMENI SVEST BROJ DONORA SRCA SE NEĆE POVEĆATI Kardiohirurg o broju i perspektivi transplatacija : Nadam se u jedno  kurir televizija