Za 339.100 građana spremne vakcine protiv gripa: Ove kategorije pacijenata u riziku! "Ne zaboravimo da imamo smrtnih slučajeva!"

Sada je pravo vreme za vakcinaciju, s obzirom na to da je potrebno 14 dana da se razviju antitela

Shuttershtock

Vakcinacija protiv gripa zvanično je počela juče na svim punktovima u domovima zdravlja širom Srbije, a planirano je i ugovoreno ukupno 339.100 doza! Da je veliko interesovanje građana da se zaštite, govori podatak da je više od 8.500 njih još u nedelju, tokom akcije preventivnih pregleda Ministarstva zdravlja, primilo cepivo!

Iako gripa još uvek nema u cirkulaciji, sagovornici Kurira naglašavaju da je sada pravo vreme da se narod vakciniše, s obzirom na to da je potrebno 14 dana da se razviju antitela.

Kategorije koje obavezno treba da se vakcinišu su trudnice, osobe preko 65 godina starosti, hronični bolesnici, posebno kardiovaskularni, kao i svi oni sa smanjenim imunim odgovorom, odnosno pacijenti koji se leče od maligniteta i drugih bolesti. Važno je da se vakcinišu i osobe koje rade u kolektivima.

Uz saglasnost lekara

Dr Biserka Obradović objašnjava da vakcinu protiv gripa ne sme primiti onaj ko je u akutnoj bolesti:

- Ako pacijent ima neki virus ili bakterijsku infekciju, on ne sme da primi cepivo. Pre vakcinacije lekar mora da pregleda pacijenta i on određuje da li pacijent može da je primi ili ne. Pacijenti koji boluju od maligniteta, kao i hronični bolesnici, mogu primiti vakcinu uz saglasnost svog lekara i onkologa.

- Epidemiju gripa nismo imali nekoliko godina, obično se ona javi svake treće godine. Međutim, to ne znači da je, ako ne vodimo računa, ove godine neće biti. Grip je jedno od težih respiratornih virusnih oboljenja, a inkubacija može da traje od dva sata do dva dana jer je jako kontagenozan i brzo se širi.Osoba je zarazna i dan pre pojave simptoma - objašnjava za Kurir specijalista opšte medicine prim. dr Biserka Obradović.

Privatna Arhiva 

Prvi simptomi su temperatura koja ide i do 40, jeza, malaksalost, drhtavica...

- Čovek se oseća kao samleven, glavobolja se javlja i jedina stvar koja grip razlikuje od ostalih virusnih infekcija jeste bol u očnim jabučicama. Ljudi koji imaju još neko kardiovaskularno ili hronično oboljenje su u velikom riziku, ne zaboravimo da imamo smrtnih slučajeva i od gripa! Najvažnija preventiva je vakcina. To nije trajna vakcina, već je sezonska, kao i grip - napominje sagovornica.

Shutterstock 

Ističe da je važno vakcinisati se što pre:

- Od momenta prijema cepiva do naše zaštite potrebno je da prođe 14 dana. Ako se osoba inficira u tih 14 dana, ona će oboleti. U narodu postoji priča "neću da se vakcinišem, prošli put sam se vakcinisao pa sam se razboleo", a to ima veze s tim jer nije prošlo dve nedelje od prijema vakcine.

  • Simptomi gripa
  • povišena telesna temperatura
  • malaksalost
  • jeza
  • drhtavica
  • glavobolja
  • bol u očnim jabučicama

Drugi vid preventive je da zaražena osoba ostane kod kuće kako se ne bi širio virus.

- Važno je napomenuti i da se grip ne leči antibioticima, već se snižava temperatura, koriste se tablete za bol u grlu, lekovi protiv mučnine, pileće supe, čajevi, vitamini.. Bitno je ne unositi nikotin, kafu, energetske napitke, jer su to sve toksini. Grip traje od pet do sedam dana, a može i duže, sve zavisi od imuniteta - dodaje dr Obradović.

U pripremi nova vakcina protiv raka jajnika

Naučnici sa Univerziteta u Oksfordu kreiraju "ovarijanvak", vakcinu protiv raka jajnika, koja, kako su stručnjaci objasnili, uči imuni sistem da prepozna i napadne rak jajnika u najranijoj fazi. Naučnici se nadaju da bi vakcina mogla da se daje ženama kao preventiva, kako bi se sprečilo da im se ikad razvije bolest. Stručnjaci sugerišu da bi to moglo da deluje na sličan način kao vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV), koji je na putu da suzbije rak grlića materice. U našoj zemlji godišnje od ove bolesti oboli oko 800 žena, dok rak jajnika odnese više od 450 života godišnje.

  • Vakcina se savetuje i osobama sa:
  • hroničnim poremećajima plućnog sistema (uključujući astmu)
  • hroničnim poremećajima kardiovaskularnog sistema (isključujući hipertenziju)
  • metaboličkim poremećajima (uključujući šećernu bolest, gojaznost sa BMI >40)
  • bubrežnom disfunkcijom
  • hemoglobinopatijom
  • hroničnim neurološkim poremećajima
  • malignim oboljenjima, bez obzira na trenutni terapijski status
  • imunosupresijom (uključujući lica sa HIV/AIDS, osobe s funkcionalnom ili anatomskom asplenijom i dr.)
  • izvršenim presađivanjem tkiva i organa / ili se pripremaju za presađivanje
Kurir Televizija 

Mnogi roditelji imaju nedoumicu da li treba vakcinisati decu, a pedijatar Saša Milićević ističe da je korist od vakcinacije velika.

- Grip, nažalost, hvata kako odrasle, tako i decu. Recimo, ako je neko prošle godine imao grip, ne znači da će sad imati imunitet protiv virusa gripa, tako da jedino vakcina sprečava da se osoba razboli. Ta vakcina nema nikakve štetne efekte, a može da pomogne. Deca bi trebalo da prime tu vakcinu kako bi izbegli barem tu vrstu virusa, a posebno deca koja su u kolektivima, gde je inače najveća koncentracija svih virusa, pa i gripa - navodi dr Milićević.

Shutterstock 

  • Kategorije koje su u posebnom riziku od teških formi i komplikacija gripa:
  • trudnice
  • lica starija od šest meseci života
  • lica starija od 65 godina
  •  članovi porodice bolesnika u povećanom riziku od komplikacija kod kojih je kontraindikovano davanje vakcine

This browser does not support the video element.

Mislite da imate virus, a možda je u pitanju "Kju" groznica! Doktorka za Kurir otkrila simptome bolesti koja hara Crnom Gorom: Bakterija je vrlo otporna!  Kurir televizija