AMERIČKA PRIVREDNA KOMORA: Pozdravljamo odluku Vlade u Prištini da promeni mere bezbednosti za srpsku robu

Odluku prištinske Vlade da promeni mere bezbednosti za proizvode koji se uvoze iz centralne Srbije pozdravila je Američka privredna komora.

Shutterstock

Američka privredna komora na Kosovu i Metohiji pozdravila je odluku prištinske Vlade da promeni mere bezbednosti za proizvode koji se uvoze iz Srbije.

U saopštenju, koje je prenela Koha, navodi se da se više od godinu dana ponavlja da je takva odluka negativno uticala na komercijalne interese SAD i država članica Evropske unije.

„Ali to je takođe bilo suprotno duhu koji promoviše Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini, ali i obavezama koje je Kosovo preuzelo u okviru procesa integracije u Evropsku uniju“, navodi se u saopštenju.

Američka komora dalje naglašava da je takva mera ugrozila učešće Kosova u inicijativama regionalne saradnje, sa ozbiljnim posledicama po ekonomiju i proces evroatlantske integracije Kosova.

„S obzirom da je jedan od glavnih ciljeva Cefte smanjenje trgovinskih i proizvodnih troškova, kroz eliminisanje barijera u kretanju robe, Američka komora je pozvala Vladu Republike Kosovo da, što je pre moguće, ojača mehanizme kontrole na svim graničnim prelazima, kako bi se dosadašnja mera bezbednosti u potpunosti ukinula“, navodi se dalje u saopštenju.

Kurir.rs / Kosovo onlajn