"PRIPREMAO JE MASAKR MESECIMA, VREME JE DA SE ZAKON MENJA!" Nedić: Starosna granica za krivičnu odgovornost mora da se spusti, roditeljima ozbiljnije kazne

Kurir Televizija

Dečak, koji je trećeg maja prošle godine ubio devetoro svojih vršnjaka i radnika obezbedjenja, u utorak 8. oktrobra bi trebalo da bude doveden u zgradu Specijalnog suda u Beogradu u kojoj će se održati suđenje njegovim roditeljima Vladimiru i Miljani Kecmanović. On bi prvi put trebalo da se nađe u istoj prostoriji s ocem, ali i roditeljima ubijene dece koji prisustvuju svakom suđenju. U emisiji Puls Srbije, advokat Radiša Roskić, glavni urednik Kurira Rajko Nedić i psiholog Bojana Šlajmer govorili su o ovoj temi.

Advokat Radiša Roskić dao je detaljno objašnjenje kako će izgledati situacija u sudnici kada dečak bude svedočio:

- To će izgledati, neće ličiti na uobičajene situacije u kojima lica svedoci iznose svoja neposredna saznanja o predmetu suđenja. Maloletni dečak će biti izolovan u prostoriji koja zapravo služi za ispitivanje posebno osetljivih svedoka. On će imati vizualni kontakt sa svim licima u sudnici, a njega, zbog specijalnog stakla koje je tamo postavljeno, lica u sudnici neće moći da opažaju. Ovo mu je prvi izlazak nakon što je 3. maja prošle godine smešten u ustanovu za mentalne poremećaje za decu i omladinu - rekao je Roskić.

Kurir Televizija 

On je objasnio i ulogu psihijatra u ovom procesu:

- Zajedno sa njim biće prisutni psiholog odnosno psihijatar iz ustanove u kojoj se maloletnik nalazi. Uloga psihijatra je da sagleda eventualne promene u ponašanju maloletnika koje bi mogle značiti da je izostala njegova mogućnost da može pratiti tok krivičnog postupka i da može iznositi svoja neposredna saznanja, odnosno odgovarati na pitanja suda, punomoćnika i eventualno oštećenih.

Psiholog Bojana Šlajmer govorila je o tome kako prisustvo dečaka u sudnici može uticati na porodice žrtava i same sudionike procesa:

- Ono što je jako važno naglasiti jeste da trauma koju su porodice žrtava preživele i dalje ostaje prisutna. Svaki put kada se suoče sa činjenicom da se dečak nalazi u sudnici, prolaze kroz dodatnu traumu. Suočavanje sa gubitkom na ovakav način je duboko stresno i specifično za svakog pojedinca. Takođe, važno je naglasiti da suočavanje sa realnošću i rekonstrukcijom događaja mora biti pažljivo vođeno kako bi se izbeglo dodatno povređivanje porodica - naglasila je Šlajmer.

Kurir Televizija 

Glavni urednik Kurira, Rajko Nedić, izneo je svoj stav o mogućim promenama u zakonodavstvu koje bi se odnosile na krivičnu odgovornost maloletnika:

- Mislim da je krajnje vreme da se zakon menja i da se starosna granica za krivičnu odgovornost spusti. Očigledno je da u ovom slučaju imamo maloletnika koji je svesno pripremao zločin mesecima unapred. On je bio apsolutno spreman i zreo da počini takav zločin, i smatram da ne možemo da nastavimo da primenjujemo zakon kao da je to bio impulsivan čin - rekao je Nedić.

Kurir Televizija 

On je takođe istakao problem sa kaznama koje čekaju roditelje:

- Za oca je predviđena kazna do 12 godina, dok majka može dobiti lakšu kaznu, budući da je njen DNK pronađen samo na komadu municije. Smatram da ovo nije dovoljno i da se mora razmotriti ozbiljnija odgovornost roditelja u ovakvim situacijama.

Bojana Šlajmer se osvrnula na mogućnost da dečak ubica oseća kajanje i krivicu:

- Još uvek je rano govoriti o tome da li će pokazati znake kajanja. Moramo uzeti u obzir da je emocionalna i socijalna inteligencija različita od intelektualne. Moralno rasuđivanje je ono što nas odvaja od zdravih individua i onih koje pokazuju patološke karakteristike. Osoba koja je izgradila svoj identitet do sedme godine života već je formirala osnovu svoje ličnosti, a kasniji faktori sredine i genetike utiču na njen dalji razvoj - objasnila je Šlajmer.

This browser does not support the video element.

"Masakr planiran mesecima": Nedić poziva na promenu zakona i spuštanje starosne granice za krivičnu odgovornost  Kurir televizija

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

This browser does not support the video element.

"RODITELJI UBIJENE DECE U RIBNIKARU NA OVO MOGU BURNO DA REAGUJU" Psiholog Dragana Ivanović otkrila šta možemo očekivati u nastavku suđenja maloletnm ubici  Kurir televizija