Če Gevara je prvom posetom Jugoslaviji bio opčinjen Gavrilom Principom?! Autor knjige Mundo Libre otkrio sponu koja spaja ovog revolucionara sa našom zemljom

Alberto Korda / AKG / Profimedia, Fototeca Gilardi / akg-images / Profimedia

Godišnjica smrti najpoznatijeg revolucionara Če Gevare obeležava se devetog oktobra širom sveta. O fenomenu planetarno poznatog Argentinca u specijalnoj emisiji "Puls Srbije vikend" razgovarali su Marko Krstić, iz Etnografskog muzeja i Aleksandar Đenić, izvršnim sekretarem Nove komunističke partije.

Devet oktobra biće 57. godina od smrti legendarnog idola levičara, koji je ubijen i obezglavljen na najmonstruozniji način u Boliviji. Mitovi i istine o njemu prisutni su i dan danas.

Kurir Televizija 

Krstić je pričao o radu na svojo knjizi Mundo Libre koja se bavi ideologijom Če Gevare, kao i to kada je imao prvi "kontakt" sa ovim slavnim revolucionarem:

- To je bilo 2005. godine, tada sam se susreo sa njim, tačnije tada sam počeo da ga istražujem, to je jedan ogroman materijal. Međutim, kao što je i on sam govorio da svako treba da pronađe svoju unutrašnju revoluciju, tako sam i ja shvatio da moram da pronađem svog Če Gevaru i neki moj ugao koji bi zapravo osvetlio jedan deo njegovog života koji nije u istorijografiji. Iz tog razloga sam se i fokusirao na ta tri dana pred smrt, a pošto se lišio praktično svih političkih funkcija i vratio Kubi državljanstvo. Ne zaboravite, on je Argentinac koji se borio za slobodu Kube, dobio njihovo državljanstvo, sve njihove počasti, da bi nakon nekoliko godina i njoj vratio državljanstvo i otišao da nastavi borbu za narod Bolivije. To je jako indikativno, zbog čega se nije borio za argentisku slobodu? Meni je to interesantno iz ugla slobode, to je opštečovečanska tema, koja može da se analizira još od Sokrata, pa i Hrista, sve do današnjih dana.

Krstić se dotakao i povezanosti Če Gevare sa Srbijom:

- Na nekom određenom nivou, ne samo političkom, ono što je bila Gerila, to su bili srpski Ustanici. Jako je interesantno da je Če Gevara pratio, a i implementirao, u svoje knjige o borbi, partizanski jedan model ratovanja. Interesantno je da se u prvoj poseti Jugoslavije jako interesovao za Gavrila Principa. Tako da ima jedan deo tema koje spajaju Če Gevaru i Srbiju sa jednom idejom da bi uvek bilo dobro da se priča o ljudima koji su na neki način promenili svet.

ARCHIVO FAMILIAR / AFP / Profimedia 

Đenić je pričao kako on doživljava Če Gevaru i sve ono što je uradio sa svojom ideologjiom:

- Pa svakako da je jedan od najvećih ikona 20. veka i on opravda opravdani bunt, a pogotovo mladih, on je simbol bunta ljudi koji se bore za slobodu protiv bilo kakve presije i u tom smislu je on kao simbol borbe za pravdu, jednakost, je nešto što je istorijska praksa pokazala da on živi čak i danas. Poznavajući svoju ličnu istoriju, moj deda je imao njegov poster, moj otac, pa na kraju krajeva i ja. U čitavom svetu je on simbol raznih generacija kao simbol borca za pravdu i slobodu. Tako da, dok god postoje gladni i siti, neke nacije koje žele uništenje drugih, dotle će i simbol Če Gevare biti živ.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Lešinari skandiraju: "Gavrilo Princip"  Mondo/Goran Arbutina