"DOBILI SU ZABRANU I DVE KAZNE" Pojavile se nove informacije o kamenolomu za koji se sumnja da je uzrok katastrofe u Jablanici, isplivao i satelitski snimak

Kamenolom radio ilegalno, tvrdi Eko Akcija

Printscreen/FACE HD TV

Vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu otvorile su istragu o kamenolomu iz kojeg je bujica odnela stene i sravnila naselje Donju Jablanicu, a udruženje Eko Akcija objavilo je satelitski snimak i tvrdi da je kamenolom radio skoro 25 godina!

Ministarstvo privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona objavilo je iz arhive celokupnu dokumentaciju u vezi sa preduzećem Sani d.o.o. Jablanica, koja se tiče kamenoloma u Donjoj Jablanici.

Firma je od Vlade HNK u više navrata tražila dozvolu za eksploatisanje kamena na području Donje Jablanice, što nikada nisu dobili.

"Između ostalog, 2009. godine zabranjeno je izvođenje radova da bi iste godine bilo obavljeno i pečaćenje objekta sa svim zatečenim sredstvima gradilišta. Godine 2011, kantonalni inspektori su izdali i prekršajni nalog za Sani d.o.o. Jablanica u iznosu od 5.000 KM (2.500 evra) kao i prekršajni nalog za odgovornu osobu u iznosu od 500 KM (250 evra)".

Poslednji inspekcijski nadzor obavljen je u augustu 2021. godine, a u zapisniku o zatečenom stanju stoji sledeće:

''Nema prisutnog ljudstva ni strojeva, nema vidljivih znakova izvođenja radova. Primetno je nisko i srednje rastinje, ležište obraslo u većem delu vegetacijom, što upućuje da nije bilo promena od zadnjeg nadzora, odnosno da se nisu izvodili bilo kakvi radovi".

Međutim, udruženje za očuvanje BiH Eko Akcija objavilo je satelitski snimak i tvrde da je kamenolom radio skoro 25 godina!

"Kamenolom je, bez ikakvih dozvola, radio punih 25 godina. Na videu je timelapse preuzet sa Google Eartha koji pokriva period od 1984. do 2022. godine", piše na Fejsbuk stranici Eko akcije.

Premijerka HNK Marija Buhač kaže da nemaju podatke da se tako nešto dešavalo.

- Ova vlada nije izdala nikakvo odobrenje za taj kamenolom - rekla je Marija Buhač.

Prema do sada raspoloživim podacima, broj mrtvih u katastrofi koja je pogodila Bosnu i Hercegovinu je najmanje 21.

(Kurir.rs/Klix.ba/Index.hr, Prenela: S. M.)