"NE MOŽEMO DA DOZVOLIMO DA LAŽI I MANIPULACIJE SPREČE JEDNU OD NAJVEĆIH INVESTICIJA U ISTORIJI NAŠE ZEMLJE!" Stručnjaci: Litijum je postao političko oružje

Kurir

Danas je u Skupštini Srbije počelo jesenje zasedanje sa temom koja je izazvala žustre polemike - predlog izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, sa fokusom na zabranu geoloških istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.

Gosti emisije „Usijanje“ na Kurir televiziji, politički analitičari Dejan Vuk Stanković, Srbislav Filipović i novinar Aleksandar Gajović, diskutovali su o ovoj temi i pružili detaljne uvide u ekonomske, ekološke i političke aspekte predloženog zakona.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković naglasio je da je nepojavljivanje značajnog broja opozicionih poslanika na današnjoj sednici veliki problem.

- Politička neozbiljnost je da predlagač nema dovoljan broj poslanika da inicijativa koju je predložio postane tačka dnevnog reda. Nema nikakve političke manipulacije vlasti. Postoji neodgovornost poslanika koji su to predložili, a koji se nisu pojavili u predviđeno vreme kada je sednica zakazana - rekao je Stanković, dodajući da je tema o kojoj se raspravlja ključna za budući razvoj Srbije.

Kurir Televizija 

- Zabrana geoloških istraživanja i iskopavanja litijuma i bora, koji su ključni za industrijski napredak, predstavlja ozbiljan rizik za našu ekonomiju. U ovom trenutku, u svetu i Evropi postoji litijumska groznica. Mnoge zemlje, poput Francuske, Nemačke i Češke, već rade na eksploataciji litijuma jer prepoznaju njegovu vrednost u industriji baterija i autoindustriji - istakao je Stanković.

On je takođe naglasio važnost memoranduma koji je Srbija potpisala sa Evropskom unijom o kritičnim sirovinama, naglašavajući da je to korak ka integraciji Srbije u globalne ekonomske tokove.

- Memorandum podrazumeva saradnju po pitanju baterija i autoindustrije bazirane na litijum-jonskim baterijama. Imamo priliku da napravimo skokovit ekonomski razvoj. Bez eksploatacije litijuma, ostajemo u okviru skromnih stopa rasta koje imamo do sada.

This browser does not support the video element.

Stručnjaci složni: Litijum je postao političko oružje  Kurir televizija

Srbislav Filipović je izrazio stav da su mnogi argumenti protiv eksploatacije litijuma neutemeljeni, te da se manipuliše strahovima građana.

- Ovo što smo danas čuli u vezi sa sumpornom kiselinom, toksičnim gasovima i zagađivanjem podzemnih voda su obične gluposti. Sve to su laži i manipulacije koje unose bespotreban strah među ljude. Rio Tinto, kao ozbiljna svetska kompanija, već je dao garancije da će se svi standardi poštovati - rekao je Filipović.

Kurir Televizija 

On je dodao da su ekološki standardi u ovom projektu usklađeni sa evropskim propisima, te da će svaki problem koji se eventualno pojavi biti rešavan u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine.

- Ne možemo da dozvolimo da dezinformacije i strahovi spreče jednu od najvećih investicija u istoriji naše zemlje - zaključio je Filipović.

Novinar i publicista Aleksandar Gajović osvrnuo se na politički aspekt ove debate, naglašavajući da iza ekoloških protesta stoje mnogo dublji interesi.

- Ova podela u javnosti oko eksploatacije litijuma nije samo sukob ideologija. Čini mi se da tu ima mnogo više od toga - neki koriste ovu temu kako bi došli na vlast. Litijum je postao političko oružje - rekao je Gajović.

Kurir Televizija 

On je takođe istakao da Srbija ne sme da propusti priliku da iskoristi svoje prirodne resurse.

- Ne iskoristiti prirodne resurse koje imamo bilo bi kao da pucamo sebi u nogu. Ako želimo napredak, moramo da donesemo odgovorne odluke zasnovane na činjenicama i naučnim istraživanjima, a ne na manipulacijama - zaključio je Gajović.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

This browser does not support the video element.

Da li rudarenje litijuma može da ugrozi kvalitet vode?   Kurir televizija