SKUPŠTINA SRBIJE: Poslanici od 10 časova nastavljaju raspravu o litijumu

Zorana Jevitć

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije u 10 časova nastavljaju raspravu o predlogu zabrane istraživanja i eksploatacije bora i litijuma.

Skupština Srbije počela je juče prvu sednicu redovnog jesenjeg zasedanja, na kojoj poslanici razmatraju izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojima se traži zabrana istraživanja i eksploatacije bora i litijuma.

Ovlašćeni predlagač zakona Danijela Nestorović, poslanica Ekološkog ustanka, obrazložila je predlog, o kojem su predstavnici vlasti i opozicije na jučerašnjoj sednici izneli oprečna mišljenja. Opozicioni poslanici, kao i samostalni, njih 86, inicijativu za održavanje sednice podneli su 10. septembra.

Predlog za izmenu Zakona o rudarstvu potpisali su poslanici iz Ekološkog ustanka, Narodnog pokreta Srbije, Mi – snaga naroda,prof. dr Brnimir Nestorović, kolicije NADA, Mi – Glas iz naroda, Srbija centra, Demokratske stranke, Zeleno-levog fronta, Stranke slobode i pravde, Pokreta slobodnih građana, kao i samostalni poslanici.

U Predlogu izmena i dopuna Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, između ostalog, u članu 4a, traži se zabrana primenjenih geoloških istraživanja, eksploatacije i prerade bora i litijuma.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da neće prisustvovati sednici Skupštine Srbije o litijumu, jer je opozicija insistirala da on ne prisustvuje.

Kurir.rs/RTS