NAKON VUHLEDARA PADA I TORECK? Ukrajinska vojska objavila da je neprijatelj u predgrađu, Rusi tvrde da njihove trupe napreduju ka centru, snimak borbi (VIDEO)

Ruske trupe ušle u predgrađe ukrajinskog grada Toreck u Donbasu

Shutterstock, Printscreen, AP Evgeniy Maloletka, EPA Oleg Petrasiuk Th Mechanized

Ruske snage su ušle u predgrađe Torecka, grada na istoku Ukrajine.

Rojters prenosi da je to kasno sinoć saopštila ukrajinska vojska, manje od nedelju dana nakon pada obližnjeg grada Vuhledara, za koji britanska agencija navodi da je bio bastion u tom delu Donjecke oblasti.

- Situacija je nestabilna. Borbe se bukvalno vode na svakom ulazu (u grad) - rekla je za ukrajinsku nacionalnu televiziju Anastasija Bobovnikova, portparolka Operativno-taktičke grupe "Lugansk".

Ona je dodala da su "Rusi ušli u istočne obode grada".

Iz Ministarstva odbrane Rusije za sada nema komentara ovih tvrdnji, ali je juče iz Moskve saopšteno da trupe pod njenom komandom nanose gubitke ljudstvu i opremi u blizini više naselja na tom području, uključujući i Toreck.

Navodi se da ruski vojni blogeri, uključujući grupu vojnih analitičara koji vode uticajni Telegram kanal Ribar, tvrde da ruske trupe nastavljaju sa napredovanjem ka centru tog grada.

Printscreen 

Rojters navodi da napredovanje vojske pod kontrolom Moskve, baš kao i u slučaju prošlonedeljnog zauzimanja Vuhledara, jasno pokazuje veliku superiornost Rusije u pogledu ljudstva i opreme, dok Ukrajina i dalje traži više oružja od zapadnih zemalja koje je podržavaju.

Rusija, koja sada kontroliše tek nešto manje od petine ukrajinske teritorije, napreduje prema Torecku od avgusta, zauzimajući selo po selo pešadijom potpomognutim povećanom upotrebom izuzetno razornih kliznih (navođenih) bombi.

EPA Oleg Petrasiuk Th Mechanized 

Pošto Ukrajina sada gubi sve više i više teritorije, predsednik Volodimir Zelenski je naredio najvišim vojnim komandantima da "učine sve što je moguće" kako bi se minimalizovalo rusko napredovanje duž linije fronta.

Toreck je ukrajinski grad koji na prvoj liniji fronta već deset godina, pošto se nalazi blizu ukrajinskih teritorija koji su 2014. godine zauzeli proruski separatisti.

AP Evgeniy Maloletka  Ukrajinski vojnik u Torecku

Rojters navodi da je ovaj grad od tada postao sidro koje drži ukrajinska utvrđenja.

Za Moskvu bi zauzimanje Torecka, poznatog do 2016. godine pod sovjetskim imenom Dzeržinsk po osnivaču sovjetske tajne policije Feliksu Dzeržinskom, približilo cilju predsednika Vladimira Putina da pod kontrolu Rusije stavi ceo Donbas.

Shutterstock 

Prema ocenama ukrajinskih vojnih analitičara, pad Torecka omogućio bi Moskvi da opstruiše ključne logističke rute koje povezuju operativnu pozadinu snaga pod komandom Kijeva na tom području sa borbenom zonom, uključujući važni put Pokrovsk-Kostjantinivka.

Nakon što nije uspeo da zauzme ukrajinsku prestonicu Kijev prilikom pokretanja ruske sveobuhvatne invazije u februaru 2022, Putin se usredsredio na zauzimanje starog industrijskog srca istoka Ukrajine poznatog kao Donbas, koji obuhvata Lugansku i Donjecku oblast.

(Kurir.rs/Reuters/Preneo: N. V.)