MILOVAN DRECUN O UKIDANJU ZABRANE SRPSKE ROBE NA KIM: Kada postoji politička volja na Zapadu, onda mogu da izvrše dovoljno snažan pritisak na Prištinu

Predsednik skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Milovan Drecun istakao je da postupci Prištine zavise od političke volje Zapada i da upravo oni mogu da izvrše dovoljan pritisak na Prištinu, što se pokazalo ukidanjem zabrane na srpsku robu

Kurir Televizija

Komentarišući odluku Prištine da ukine zabranu mere o ulasku robe iz centralne Srbije na teritoriju KiM, predsednik skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Milovan Drecun kaže da ovo pokazuje da kada postoji politička volja na Zapadu, onda mogu da izvrše dovoljno snažan pritisak na Prištinu. Kada ima političke volje, Kurti može da se zaustavi, naveo je Drecun.

Privremene prištinske institucije delimično su ukinule meru zabrane uvoza robe iz centralne Srbije, koju su usmeno uvele pre više od godinu dana, kako je tada rečeno, iz bezbednosnih razloga. Mera važi samo za punkt Merdare.

Predsednik skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Milovan Drecun rekao je za RTS da je odluka Prištine o zabrani ulaska robe iz centralne Srbije na teritoriju KiM diskriminatorska politička odluka protivna sporazumu Cefta, uvedena zbog hapšenja trojice pripadnika kosovske policije koji su prešli administrativnu liniju.

Posle toga, istakao je Drecun, Priština je počela da trguje i tražili su da budu predstavljeni u Cefti kao "država Kosovo". Međutim, napomenuo je da je Nemačka zapretila dovoljno jako i došlo je do ukidanja mere.

„To pokazuje da kada postoji politička volja na Zapadu, onda mogu da izvrše dovoljno snažan pritisak na Prištinu da odustane od jednostranih mera i da promeni odluke. Ne stoji priča da Zapad nema dovoljno uticaja, setite se priče o mostu. Kada ima političke volje, Kurti može da se zaustavi“, rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima, sada ćemo videti kako će se Priština ponašati jer oni otvaraju samo jedan prelaz na Merdaru za transport robe iz centralne Srbije i naglašavaju da do nabavke skenera moraju ručno da pregledaju robu.

Ističe da svaki potez koji eliminiše diskriminatorske odluke je dobar, ali ovo je iznuđena mera jer je Kurti procenio da mu se ne isplati i bio je suočen sa stavom Nemačke.

Odnosno, kako je rekao, Kurtiju se nije isplatilo da dalje sa Nemačkom ulazi u konfrontaciju.

"Ne verujem da će posle ovog uslediti pritisak da se formira ZSO. Suština problema je što Zajednica srpskih opština nije formirana. Zato ne možete da odblokirate dijalog", ocenio je Drecun.

Osvrnuo se na pripremu razgovora na najvišem nivou koji je najavio Miroslav Lajčak.

"Više puta su tako pripremljeni razgovori, gde delegacije razgovaraju sa Lajčakom i Boreljom, a onda nema direktnog razgovora. Razgovori moraju u pripremnom periodu da se dogovore, i samo da se verifikuju kad dođe do susreta između delegacija. Bojim se da ni sada neće biti dobro pripremljeni razgovori", naveo je Drecun.

Kurir.rs/RTS/Prenosi: A.Ć.