MINISTAR ĐURIĆ: Barijere za srpsku robu još uvek postoje, Kurti će biti Kurti, to su sve igre, važno je kako se mi postavljamo prema tome

Msp

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić, komentarišući odluku prištinske vlade da delimično ukloni blokadu srpske robe, ocenio je da je dobro ako srpska roba može da uđe na Kosovo, makar preko jednog prelaza, ali da činjenica da ne može preko drugih prelaza znači da još uvek postoje blokade i da neko ne želi da ukloni barijere.

Đurić je, gostujući u Jutarnjem programu na TV Prva, rekao da je to filozofija koju režim kosovskog premijera Aljbina Kurtija pokušava da gura pod različitim izgovorima.

"A iza toga se krije namera da se uguši ekonomija srpskog naroda kao osnovnog preduslova za njegov opstanak", kaže Đurić, navodeći da se ne radi o tome da li će Srbi iz, na primer Severne Mitrovice moći da kupe mleko "Kravicu", već da li će raditi radnje, da li će cirkulisati sirovine sa obe strane prelaza.

Đurić ističe da Kurti i njegov režim hoće da stvore nemoguće uslove za srpski narod te da su ovu odluku doneli pod pritiskom međunarodne zajednice, koji je rezultat i napora srpske diplomatije.

Međutim, kako kaže šef srpske diplomatije, Kurti to radi ograničeno što znači da onaj ko živi u Lešku, Severnoj Mitrovici treba da putuje 100 i više kilometara da bi došao do srpske robe, a pitanje je i koliko će trajati kontrole na Merdaru.

"Ja sam skeptik kada je reč o Kurtijevoj dobroj volji i mislim da međunarodna zajednica mora jače da ga sankcioniše", kazao je.

Dodao je da je pokazivanje dobre volje još jedna Kurtijeva igra.

"Kurti će biti Kurti, to su sve igre, važno je kako se mi postavljamo prema tome. Pojačavamo ulaganja u srpski narod, sprovodimo diplomatsku ofanzivu na svim kontinentima i jedna od glavnih tema je uvek položaj srpskog naroda na KiM i veoma je važno što Vlada Srbije donosi zakon po kojem će KiM biti proglašeno područjem posebne socijalne zaštite što će omogućiti dodatnu finansijsku injekciju srpskom narodu, naročito za one koji su ostali bez posla zbog Kurtijevih postupaka", kazao je Đurić.

Dodaje da zvaničnici Srbije stvaraju koncenzus u međunarodnoj zajednici da je Kutrtijevo ponašanje neprihvatljivo i ukazuje da je to dugoračan proces, odnosno da nema instant rešenja.

Ipak, kako kaže, dobra vest je da su se Srbija kao država i narod ozbiljno organizovali, i da napori koje ulaže Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić daju već vidljive rezultate i kod zapadnih vodećih sila koje su tradicionalni podrživači nezavisnosti Kosova.

Šef srpske diplomatije podseća da je osam godina bio predstavnik srpskih institucija na Kosovu i kaže da mu je iz tog razloga nemoguće da govorim o Kosovu, a da ne osećam duboko emociju, te da kada mu neko priča kako Kurti instalira albanske prodavnice da bi pojačao multietničnost, zna da je to cinično i da nema veze sa tim.

"Zašto se ne igramo multietničnosti u Prištini, Peći, u gradovima odakle su Srbi u potpunosti proterani", pita Đurić i dodaje da je za srpski narod, ali i za Srbiju u svakom pogledu od značaja da Srbija uspe ekonomski, zbog čega je veoma važno što je Srbija dobila investicioni rejting.

Zdrava ekonomija preduslov za ostvarenje nacionalnih interesa

Ističe da je ključni preduslov za ostvarenje svih nacionalnih interesa da postoji snažna i zdrava ekonomija.

U tom smislu, dodaje da su predsednik Vučić i Vlada Srbije ostvarili značajne pretpostavke kao što je jačanje ekonomije, sistema odbrane, vojske, onoga što su, kako ističe, stubovi države.

Govoreći o nastupu Srbije u Ujedinjenim nacijama, Đurić je podsetio da je Vučić imao tri sjajna govora, te da njegovi govori sve više privlače pažnju međunarodne zajednice. "Važno je da se glas Srbije čuje, da se čuje istina o KiM, da se čuje da je Srbija postala zemlja rasta, to je važno za menjanje paradigme o Srbiji u svetu", kazao je šef srpske diplomatije.

Navodi da se njegov govor slušao jer ljudi žele da čuju istinu, neposredno, direktno, umesto propagande koja se svakog dana može čuti sa različitih strana sveta. "Kada otvoreno kažemo da smo mala zemlja, ali da stojimo iza međunarodnog prava, da je kršenje licemerno, to je jedna vrsta političke hrabrosti", ukazuje.

Unapređenje strateških odnosa Srbije i SAD

Na pitanje o američkim izborima koji će se održati 5. novembra, Đurić je naveo da je za Srbiju izuzetno značajno da strateški unapređuje odnose sa SAD.

"To je složen posao, koji je, imajući u vidu istoriju, težak, u Srbiji nije uvek popularno pričati o tome, ali srpski interes je da mi jačamo našu poziciju tamo i pridobijamo nove prijatelje. Zato sam se četiri godine pre nego što sam došao na funkciju ministra, posvetio tome i ostvarili smo određeni napredak", naveo je.

Đurić je dodao da se pažljivo prate i čekaju rezultati američkih izbora.

"Trka je enormno neizvesna, ono što je za nas važno jeste da ćemo sarađivati sa svakom administracijom koju američki narod izabere i truditi se da nađemo još prijatelja u obe administracije, a svi znamo i bez toga da ja kažem za koga većina Srba u Americi glasa i koga bi voleli da vide kao pobednika", naveo je Đurić.

Kurir.rs/Kosovo online