DVA "OSTRVA", MOĆNI DRONOVI I ELEKTROMAGNETNI KATAPULT! Procurile nove fotke monstruoznog kineskog amfibijskog broda! Flota "crvenog zmaja" SVE JAČA (FOTO)

X/Youtube/Win Match/Ifti Stock Video

Prvi brod nove klase amfibijskih brodova kineske ratne mornarice poprima svoj oblik, a kako piše portal "The War Zone", vidi se da će brod biti prilagođen za vazdušne operacije, pre svega za nošenje većih tipova dronova.

Brod Tipa 076, koji će nositi i helikoptere, imaće dva "ostrva", tačnije superstrukture na palubi u kojima su smešteni komandni centri i drugi važni sistemi.

Oba "ostrva" i dalje su okružena skelama.

Ovo nije prvi ratni brod sa dva "ostrva". Takvu konstrukciju koristi i veliki britanski nosač aviona klase "Kraljica Elizabeta", a moguće je da će istu superstrukturu imati i budući indijski nosač aviona Višal. I italijanski "Trst" je slične konstrukcije.

Konfiguracija sa dva "ostrva" je izabrana zato što čini operacije letelica mnogo jednostavnijim. Jedno se koristi za navigaciju samog broda, a drugo za kontrolu letačkih operacija.

I druge karakteristike Tipa 076 ukazuju na primat vazdušnih operacija u spektru misija.

Za početak vidi se velika letačka paluba (pista), mnogo šira nego na drugim amfibijskim brodovima. Portal "The War Zone" piše i da se na pramcu vidi instaliran katapult, a očekuje se i instaliranje sistema za zaustavljanje letelica koje sleću.

Pretpostavka je da će na Tipu 076 biti instaliran elektromagnetni sistem za lansiranje letelica, koji je posebno prilagođen za manje i lakše letelice - dronove.

Na levoj strani broda se vidi i prostor za lift kojim bi se letelice iz unutrašnjosti broda podizale na palubu.

Ovaj brod takođe ima impozantne dimenzije - Po veličini i tonaži biće između dosadašnjeg najvećeg kineskog amfibijskog broda, Tipa 075, i najvećeg nosača aviona te zemlje, Fudžiana.

Tip 076 je dugačak 263 metra, a širok 43 metra.

Iako se i dalje čini da je Tip 076 namenjen za operacije helikoptera, kao i drugi brodovi sličnog tipa, svi znaci trenutno ukazuju na to da su dronovi takođe glavna komponenta njegovog vazdušnog krila. Još jednom, konfiguracija sa dva "ostrva" bi trebalo da pomogne da se pojednostavi integracija letelica sa posadom i bez posade.

Dronovi koje će nositi ovaj brod mogu se koristiti za napade, prikupljanje obaveštajnih podataka i izviđanje, ali i nošenje sistema za elektronsko ratovanje, kao i određivanje ciljeva i parametara za protiv-brodske balističke rakete, krstareće rakete dugog dometa, i "tradicionalne" avione.

Kako zaključuje portal "The War Zone", izgradnja ovog plovila odvija se impresivnim tempom, odražavajući šire napore Kine da osnaži svoju mornaricu.

(Kurir.rs/The War Zone/Preneo: Đ. M.)

  Bonus video:

This browser does not support the video element.

OTVARA SE NOVI FRONT U UKRAJINI KOJI IZLAZI NA MORE! Gajović: Crnomorska flota je jaka, Rusija još svo oružje nije pokazala  Kurir televizija