Kada građani Srbije budu ulazili ili izlazili iz EU moraće obavezno da daju ove podatke: Nove informacije o EES sistemu, velika promena na granicama

Informacije o sistemu ulaska i izlaska na granicama EU dostupne na srpskom jeziku

SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Misija Evropske unije u Srbiji saopštila je da su informacije o sistemu ulaska i izlaska (EES), koji će uskoro biti primenjen na spoljnim granicama EU, sada dostupne na srpskom jeziku. Ovaj sistem će se primenjivati na sve putnike iz Srbije prilikom prelaska granica EU, a osmišljen je kako bi automatizovao proces ulaska i izlaska, prikupljajući ključne podatke o putnicima.

Prema saopštenju, građani Srbije će, u većini slučajeva, biti podložni ovom sistemu, što znači da će morati da se pridržavaju novih procedura registracije prilikom prelaska granica.

"Kada građani Srbije budu ulazili ili izlazili iz EU, biće obavezni da pruže informacije kao što su ime, tip putne isprave, kao i datum i mesto ulaska ili izlaska," ističe se u saopštenju.

Ključne informacije za građane Srbije

Svi putnici iz Srbije biće registrovani u okviru EES sistema, čime će se pratiti i beležiti njihovi podaci prilikom prelaska granice. Ova procedura omogućava bržu i efikasniju obradu putnika, čime se smanjuju gužve na granicama.

Informacije o EES sistemu sada su dostupne na srpskom jeziku, što će pomoći građanima da lakše razumeju procedure. Detalji su dostupni putem zvaničnog sajta EES i web stranice EU u Srbiji.

Razlika od ETIAS-a: Važno je napomenuti da se EES razlikuje od Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije (ETIAS), koji će zahtevati da putnici popune kratak formular pre putovanja. ETIAS će biti implementiran kasnije, dok EES počinje da funkcioniše 10. novembra 2024. godine.

EES, ili Entry/Exit System, je novi automatizovani sistem koji će zameniti trenutni manualni postupak pečatiranja pasoša i omogućiti prikupljanje podataka o putnicima, uključujući ime, tip putne isprave, biometrijske podatke (poput otisaka prstiju i slika lica), kao i datum i mesto ulaska i izlaska iz EU. Očekuje se da će EES uticati na oko 700 miliona putnika svake godine, čime će doprineti sigurnijem putovanju za 450 miliona evropskih građana.

Sistem će takođe pomoći u identifikaciji prekomernih boravaka i pokušaja ulaska u EU uz pomoć falsifikovanih dokumenata. Svi putnici će morati da se registruju u sistemu, a podaci će se čuvati u sigurnoj bazi podataka tri godine, što znači da putnici neće morati svaki put prolaziti kroz proces registracije prilikom ulaska ili izlaska iz EU.

Misija EU takođe je naglasila da će se veb stranica EES ažurirati kako budu dostupne nove informacije, te pozivaju građane Srbije da se upoznaju sa novim pravilima kako bi se adekvatno pripremili za putovanja unutar EU.
S obzirom na sve veće zahteve za sigurnost i efikasnost, uvođenje EES sistema predstavlja korak ka modernizaciji upravljanja granicama EU. Građani Srbije treba da budu svesni ovih promena kako bi se mogli prilagoditi novim pravilima i procedurama prilikom putovanja.

Za više informacija o EES sistemu, posetite zvanični sajt EU u Srbiji.

(Kurir.rs/Dijana Šćekić)