Opljačkan čuveni servis za slanje novca dostupan i na Balkanu: Hakeri ukrali brojeve telefona, računa, a oni su najugroženiji

MoneyGram je potvrdio da su hakeri ukrali lične podatke korisnika i podatke o transakcijama u velikom septembarskom sajber napadu koji je izazvao petodnevni prekid rada.

Shutterstock

Kompanija je otkrila napad 27. septembra, što je dovelo do gašenja IT sistema, zbog čega korisnici MoneyGrama nisu mogli da koriste veb sajt i aplikaciju.

MoneyGram je objavio saopštenje u kome se kaže da su napadači imali pristup njihovoj mreži još ranije, između 20. i 22. septembra.

Shutterstock 

Tokom ovog perioda ukrali su određenu količinu osetljivih informacija o korisnicima, imena, kontakt informacije kao što su brojevi telefona, e-mail i poštanske adrese, datume rođenja, ograničen broj brojeva socijalnog osiguranja, kopije dokumenata za identifikaciju (lične karte i vozačke dozvole) i druge identifikacione dokumente (kao što su računi za komunalne usluge), brojeve bankovnih računa, brojeve MoneyGram Plus Rewardsa i informacije o transakcijama (datumi i iznosi transakcija).

MoneyGram je rekao da količina i vrsta ukradenih podataka variraju od korisnika do korisnika i da će konkretni podaci ukradeni od korisnika biti navedeni u obaveštenjima o povredi podataka koja se šalju onima na koje se to odnosi.

Shutterstock 

Nije poznato ko stoji iza napada, a nijedna od poznatih grupa nije preuzela odgovornost. Međutim, MoneyGram je rekao da to nije bio napad ransomwarea.

Kompanija, čije usluge koristi više od 50 miliona ljudi u više od 200 zemalja, je takođe rekla da je pokrenula istragu uz pomoć vodećih eksternih stručnjaka za sajber bezbednost i da je u komunikaciji sa nadležnim organima. Još uvek se radi na utvrđivanju razmera štete, a istraga pokušava da utvrdi koliko je tačno korisnika pogođeno ovim napadom.

Izvor: Informacija/Kurir/Darko Mulic