Briljirala na državnom fakultetu u Kini, govori 4 jezika, postdiplomac je u Ljubljani, a želi da se vrati u otadžbinu! Stefani iz Čačka: Srbija je nezamenljiva

GZS

Čudni su putevi božiji, kaže jedna narodna izreka. Ali izgleda da je upravo tim putevima prošla Čačanka Stefani Jovanić koja se nakon čačanske Gimnazije odlučila da dalje školovanje nastavi u Narodnoj Republici Kini.

Najpre odlazi za Peking gde živi godinu dana i intezivno uči mandarinski jezik, koji je ujedno i službeni jezik u Kini. Nakon čega se seli na jug Kine u Šendžen gde završava osnovne četvorogodišnje studije na smeru Međunarodna trgovina i ekonomija.

GZS 

- Nakon što sam diplomirala radila sam u struci u Šendženu, do mog konačnog povratka u Evropu 2022. godine. Bio je to naporan period ali uvek sam svoju otadžbinu nosila u srcu. Predstavljala sam je na raznim kineskim i međunarodnim kulturnim manifestacijama i nisam propustila da ponosno istaknem našu trobojku koju su sa mnom držali i moji kineski drugovi i drugarice - kaže Stefani.

Stefani savršeno govori kineski, engleski, a služi se slovenačkim i portugalskim. Diplomirala je na Shenzhen university, gde je studirala na engleskom i kineskom jeziku.

- Dopao mi se njihov sistem obrazovanja. Tačno je da je fakultet jako zahtevan, ali moram da kažem da je to zaista i vrednovano u pravom smislu te reči. Uspela sam da sve završim u roku i bila sam među najboljim studentima u svojoj klasi. S obzirom na to da sam u prvoj godini studija pokazala odlične rezultate, za moj rad i zalaganje sam bila nagrađena stipendijama od strane Narodne Republike Kine do kraja studija - otkriva Stefani:

GZS  Stefani sa ocem

- Sada sam pri kraju dvogodišnjih postdiplomskih studija na državnom ekonomskom fakultetu u Ljubljani, a nakon deset godina provedenih u inostranstvu, sa svojim kvalifikacijama i znanjem želim da se vratim u svoju zemlju gde hoću da doprinesem razvoju otadžbine za koju sam posebno vezana, kao i uspostavljanju što boljih odnosa između moje domovine Republike Srbije i države u kojoj sam se školovala i u kojoj sam veoma toplo bila primljena. I što sam bila sve dalje od nje, sve više sam je volela i shvatala da je ona nezamenljiva. Putovala sam dosta, vidim da se Srbija ubrzano razvijai velika je razlika u odnosu na ono kakva je bila kada sam otišla.

Kurir/GZS