NOVA FAZA IZRAELSKE KOPNENE OFANZIVE: Proširene akcije u jugozapadnom Libanu, cilj potiskivanje Hezbolaha sa granice

Izrael proširio kopnenu ofanzivu protiv Hezbolaha opeeracijama u jugozapadnom Libanu

Shutterstock, AP Hussein Malla, AP Baz Ratner

Izraelska vojska je danas saopštila da je pokrenula kopnene operacije u jugozapadnom Libanu, objavljujući time proširivanje upada za koji su izraelski zvaničnici rekli da ima za cilj potiskivanje ekstremista Hezbolaha sa granice.

Kao i u početnim kopnenim operacijama u Libanu koje su krenule 30. septembra, izraelska vojska je opisala nove napore kao "ograničene, lokalizovane, ciljane operacije".

Glas Amerike opnena kampanja prati snažnu vazdušnu ofanzivu širokog obima, koja uključuje vazdušne napade na libansku prestonicu Bejrut, kao i na područja u južnom i istočnom Libanu.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saoštile su da je u jednom od tih vazdušnih udara ubijen visoki komandant Hezbolaha Suhail Huseini, koji je učestvovao u prenosu oružja iz Irana militantnoj grupi sa sedištem u Libanu.

Udar je usledio deset dana nakon što je u izraelskom napadu ubijen lider Hezbolaha Hasan Nasralah usred pritiska za koji Izrael kaže da ima za cilj uklanjanje pretnje Hezbolaha sa izraelsko-libanske granice.

Izrael je u ponedeljak izveo vazdušne napade na dva fronta, gađajući položaje Hamasa širom Pojasa Gaze i borce Hezbolaha u Libanu, pošto je zemlja obeležila godinu dana od napada Hamasa na južni Izrael koji je izazvao je rat koji sada preti da zahvati ceo region.

U Gazi su među metama bili Hamasovi raketni položaji. Hamas je u ponedeljak saopštio da je ispalio rakete na Tel Aviv, drugi po veličini grad u Izraelu, i područja u blizini nekoliko graničnih prelaza na jugu Izraela.

EPA/Wael Hamzeh 

Izrael je objavio da su se oglasile sirene za vazdušni napad u Tel Avivu i u centralnom Izraelu kao odgovor nakon što su registrovani projektili ispaljeni iz Gaze.

Rano u ponedeljak, izraelska vojska je poručila stanovnicima četiri oblasti južnog Pojasa Gaze da se presele u takozvanu humanitarnu oblast na obali Al Mavasi, rekavši da će terorističke akcije Hamasa u toj oblasti biti dočekane "ekstremnom snagom".

Stanovnici severne Gaze takođe su pod naredbom za evakuaciju, a Ujedinjene nacije su saopštile da te naredbe vrše pritisak na više od 400.000 Palestinaca da se presele u Al-Mavasi, koji je već prenaseljen.

U južnom Libanu, Izraelske odbrambene snage saopštile su da je 100 njihovih aviona pogodilo više od 120 ciljeva Hezbolaha. Mete su takođe bile lokacije Hezbolaha u istočnoj dolini Beka.

EPA Abir Sultan 

IDF je u ponedeljak uveče izdala upozorenja ribarima i drugim ljudima u oblasti reke Avali, ograničavajući im izlazak na plažu i more u tom području i južno od njega "do daljeg". Reka se uliva u Sredozemno more u blizini južnog grada Sidona.

Rakete Hezbolaha pogodile su severni izraelski grad Haifu, gde su izraelski mediji javili da je najmanje 10 ljudi povređeno. Hezbolah je rekao da je gađao izraelsku vojnu bazu južno od Haife.

Izrael je saopštio da su njihove vazduhoplovne snage takođe uspešno presrele raketu zemlja-zemlja lansiranu iz Jemena, gde su pobunjenici Huti koje podržava Iran poslednjih dana pojačali raketnu vatru na jevrejsku državu.

(Kurir.rs/Glas Amerike/Preneo: N. V.)

  Bonus video:

This browser does not support the video element.

Rat u Izraelu  Privatna arhiva