POPUT MRTVE ŽABE Po navici krenuli da kritikuju dobijanje investicionog kreditnog rejtinga pa brže-bolje odustali! Ovu temu opozicija zaobilaziće u širokom luku

Beta Ana Paunković

U svojim nastojanjima da podeli Srbiju na “mi dobri i Vučićevi krezavi botovi“, naša opozicija krije jednu ranu neprebolnu – odbijanje Novaka Đokovića da im se pridruži.

U kritici Vučića ništa im nije bilo sveto, sve je moglo: i da psuju Vučećevo dete u kolevci, da tvrde ga je majka rodila vanbračno sa Albancem, da na njega svaljuju krivicu za masakre u „Ribnikaru“ i mladenovačkim selima i da „dokazuju“ da je vlasnik Rio Tinta… ali se naši opozicioni prvaci nisu usudili da Novaku Đokoviću zamere što odbija da kritikuje Vučićevu politiku i Vučića lično.

Stvar je prosta: ni činjenice ni pamet ih ne obavezuju pa mogu da govore svašta – da je Vučić korumpirao pola Stejt departmenta, ili da će zbog rudnika litijuma telad u Jadru imati dve glave, ali ne možeš da dovedeš u sumnju ugled i autoritet koji naš teniser uživa i kao sportista i kao čovek.

Od 5. oktobra ove godine, međutim, još je jedna stvar neprikosnovena na takav način, i predstavljaće ubuduće nagaznu minu koju će opozicija u napadima na vlast pažljivo i u velikom krugu, kao i Đokovića, zaobilaziti. Reč je o investicionom kreditnom rejtingu koji je našoj zemlji odredila agencija "S&P" Global Ratings.

Za manje upućene u ekonomska pitanja: tri agencije u svetu, svaka za sebe, periodično procenjuju stanje u ekonomiji i finansijama neke države, a na osnovu njihovih ocena ostali procenjuju da li će i koliko investiratu u tu zemlju.

- Investicioni rejting jedne zemlje omogućava povoljne uslove finansiranja kako za državu tako i za domaća preduzeća i građane. On znači i smanjenj premije rizika naše zemlje što automatski povlači i one vezane za ostale učesnike u ekonomiji, privredi uopšte - kazao je ministar finansija Siniša Mali, i naglasio i da će dobijanje investicionog rejtinga uticati i na kvalitet života građana, jer će krediti biti jeftiniji, a uticaće i na dalji rast plata i penzija.

Zanimljivo je, i dobro ilustruje rezultate vlasti u Srbiji, da smo prvi put u istoriji dobili ovako dobru ocenu. I sad dolazimo do kazanog na početku teksta. Refleksno, ali refleksno na način mrtve žabe, dakle bez mozga i razmišljanja, Šolakovi mediji požurili su da ospore značaj ove ocene. Ko je gledao njihove vesti i diskusije u studiju, zna de se završilo fijaskom. Jer, nikakvu zamerku nisu mogli da nađu.

- Mi smo sada prešli u jednu grupu kojoj, istina, istorijski nikada nismo bili njen član – priznao je Mihajlo Đurđević, ekonomski analitičar. A bivši guverner NBS i profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Šoškić, ocenio je da ovakav rejting predstavlja dobar signal investitorima, i manje-više i sve ostalo što je saopštio i Mali, ali je primetio da to nije dovoljno za ekonomski uspeh Srbije nego još treba raditi na jačanju zakonitosti, smanjenju korupcije... i ostalo što se, inače, nalazi u programskim dokumentima Vlade. Najdalje je otišao Dragan Đilas koji je mrzovoljno procedio da je to „ocena samo jedne agencije“.

Kao da je kazao: „Pa šta, to je samo‚ ferari‘!“ Sati i sati su potrošeni da bi na kraju ispalo da je ocena "S&P" Global Ratings istorijski važna za Srbiju. Zato se opozicija na ovu temu neće vraćati. A mi ćemo, razonode čitaalaca radi navesti dva zanimljiva detalja. U u aprilu ove godine Siniša Mali bio je u Vašingtonu i javnosti saopštio: „Optimista sam nakon sastanka sa agencijom ‚S&P‘, očekujemo investicioni rejting do kraja godine.“

Ispostavilo se da je znao o čemu prilča. A u avgustu 2012. godine Dejan Šoškić je podneo ostavku na mesto guvernera NBS. Taj je svoj čin obrazložio ocenom da „izmene zakona o NBS prete da pogoršaju poziciju Srbije na međunarodnim finansijskim tržištima“. Sad se vidi koliko nije bio u pravu.

  Bonus video:

This browser does not support the video element.

Dubravka Đedović Handanović odgovorila Mariniki Tepić  RTS 2